На знімку: директор Слов’янського хіміко-механічного технікуму Олексій Котляров (праворуч) приймає привітання від керівництва Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів.

Історія навчального закладу починається з червня 1909 року, коли в місті Слов’янську Харківської губернії відкрили гірничозаводське училище з трирічним терміном навчання. Водночас при ньому діяла реміснича школа, що готувала учнів за двома спеціальностями: слюсарно-механічною та керамічною.

Тут здобували освіту майбутні фахівці різних галузей: інженери металургійного профілю, будівельники, техніки-хіміки-аналітики, техніки-технологи з виробництва кислот і солей, техніки-технологи-електрики, техніки-механіки з обладнання хімічних заводів, спеціалісти з теплотехнічного обладнання тощо.

З 1995-го технікум зарахований до вищих навчальних закладів I—II рівнів акредитації та готує молодших спеціалістів за денною формою навчання за низкою ліцензованих спеціальностей для прикладної екології, хімічної та нафтогазопереробної промисловості тощо. З 2009 року в Слов’янському хіміко-механічному технікумі відкрито спеціальність «Фармація».

Професіоналізм викладачів, передова навчальна база, незмінно високий рівень підготовки кадрів — усе це забезпечує закладу широку популярність серед абітурієнтів, котрі прагнуть тут навчатися. Гарну репутацію має Слов’янський ХМТ, або як його тепло називають друзі, «хімдім», і серед замовників кваліфікованих кадрів — провідних підприємств регіону та країни.

На урочистому вечорі наголошувалося: найбільша гордість навчального закладу — його випускники. З їхнього числа вийшли державні діячі, лауреати державних премій, герої війни та праці, директори великих підприємств, відомі науковці.

На ювілейний захід у Центрі культури та довкілля Слов’янська завітали не тільки викладачі та студенти технікуму, а й представники влади, випускники різних років, викладачі-ветерани, які раніше працювали у технікумі, ділові партнери, зокрема й представники всесвітньо відомих брендів.

Директор Слов’янського хіміко-механічного технікуму Олексій Котляров розповів про те, чим живе технікум, про його успіхи й здобутки, а також про плани на майбутнє, побажав усім досягнення нових цілей у праці та в освітній діяльності.

Учасникам урочистостей показали фотокліп, у якому розповідалася історія технікуму за весь час його існування.

Фото автора.