В Ужгороді детально розповіли про реставрацію Невицького замку заступник голови Закарпатської ОДА Ольга Травіна, доктор економічних наук, професор УжНУ Володимир Химинець, голова ГО «Невицький замок», історик Олександр Дзембас, директор комунального підприємства «Ужгородське районне агентство розвитку» Рената Манайло-Приходько.

Ідеться про реалізацію проекту «Розвиток інфраструктури у сфері туризму і рекреації Закарпаття шляхом реставрації пам’ятки архітектури національного значення — Невицького замку (перша черга невідкладних робіт)», що втілюється за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу.

Загальний бюджет проекту — понад 11 млн 248 тис. грн, інформують з ОДА. За ці кошти передбачено проведення реставраційних та пошуково-дослідницьких робіт.

— Уже виконано масштабні роботи, написано монографію про історію Невицького замку, — повідомила Ольга Травіна. — Розробляється екскурсійний маршрут по фортеці у форматі аудіогіда дванадцятьма мовами, який передбачає шість зупинок-локацій від входу до центральної вежі з підйомом на оглядовий майданчик. Ведуться переговори щодо створення туристичного сайту, підключення об’єкта до електромережі для проведення робіт і закупівлі модульного офісу і санітарного блока.

Обласна влада постійно контролює перебіг виконання проекту. Посадовиця висловила також подяку народним депутатам України Михайлові Лабі, Роберту Горвату, директору департаменту економічного розвитку ОДА Денисові Ману за дієве сприяння.

Володимир Химинець розповів, що цей секторальний проект — перший в Україні. Через те, на жаль, виникла затримка у виділенні на нього коштів. Розрахований він на 24 місяці. До кінця наступного року дві вежі замку і чотири опори мають бути відреставровані, буде відновлено дах на основній вежі й облаштовано там оглядовий майданчик. Далі — реставрація стін замку, їх консервація, окультурення території навколо об’єкта, відтворення історичних ковальських і гончарних майстерень тощо.

Олександр Дзембас каже, що наступного року планують відновити археологічну експедицію в Невицькому замку. Наразі ж важливо максимально зберегти автентику споруди, тож в області необхідно створити історико-археологічний заповідник, який комплексно розв’язуватиме проблеми збереження і використання тутешніх замків. На розгляді обласних депутатів перебуває проект створення КП «Замки Закарпаття».

Начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури облдержадміністрації Томаш Сопко підтримав ідею і повідомив, що роботи з реставрації замку розпочнуться після проведення передбачених законом тендерних процедур і мають завершитися до кінця наступного року. Дах на головній вежі буде відновлено у тому вигляді, яким його пам’ятаємо, хоч він і не дуже давній. Його зведено в 1920—1930-х роках, коли Закарпаття перебувало у складі Першої Чехословацької Республіки.

Фото: zakarpatpost.net