За останні місяці цього року в рамках стратегічної гуманітарної ініціативи українських військових «Допомога Схід» на Донбас доставлено майже 20 тонн цільової гуманітарної допомоги медичного призначення, яка оцінюється в суму 5,5 мільйона гривень.

Гуманітарний вантаж включає:

- одноразові набори для проведення медичних втручань;

- одноразові захисні покриття для операційних;

- медичні рукавички;

- одноразовий медичний одяг;

- засоби гігієни для тяжкохворих та тяжкопоранених;

- медичні ліжка медикалізовані;

- інвалідні візки;

- медичні меблі;

- ортопедичні матраци;

- медичне обладнання.

Усі ці необхідні лікарям та пацієнтам лікарень речі призначено для 17 медичних закладів, які обслуговують цивільне населення, що мешкає у населених пунктах, наближених до лінії фронту. Це лікарні у Станиці Луганській, Світлодарську, Святогірську, Краматорську, Попасній та інших населених пунктах Донецької та Луганської областей.

Цього разу допомога військових надійшла до Мар’їнської центральної районної лікарні, що у м. Красногорівка. Відстань від лікарні до передових позицій — лічені сотні метрів. Будівля Мар’їнської ЦРЛ неодноразово обстрілювалася російськими найманцями. Українські військові опікуються медичним закладом від самого початку операції Об’єднаних сил — з того моменту, як, повертаючись з передової, лікарню відвідав генерал-лейтенант Сергій Наєв — на той час Командувач ОС — та поспілкувався із лікарями і пацієнтами, вивчивши нагальні проблеми закладу.

Цього разу до лікарні передається гуманітарна допомога на суму майже 200 тисяч гривень. Вона включає медичні розхідники, одноразові медичні інструменти, набори для медичних втручань, спеціалізований одяг для лікарів та пацієнтів, засоби гігієни для тяжкохворих та багато іншого. Це вже втретє, коли офіцери військово-цивільного співробітництва доправляють гуманітарний вантаж до Мар’їнської ЦРЛ у рамках СІ «Допомога Схід». Загальна сума гуманітарної допомоги медичного призначення, переданої військовими до цієї лікарні за період ООС, перевищує 800 тис. грн. Раніше до лікарні передавалися медичні меблі, ліжка, ортопедичні матраци, засоби гігієни, медичне приладдя тощо.

«Стратегічні гуманітарні проекти військових стали надзвичайно ефективним та результативним сегментом відносин між суспільством і Збройними Силами. Ми збудували власну модель допомоги мирним мешканцям Донбасу, яка є успішною завдяки об’єднанню сил влади, громади, військових та благодійників. Це доволі збалансована система, елементи якої ефективно взаємодіють та підтримують один одного. Результати роботи цієї системи говорять самі за себе», — наголосив заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Довідково:

Стратегічну ініціативу «Допомога Схід», як багатопрофільну та різнопланову програму цілеспрямованих дій щодо допомоги мирним мешканцям Донецької та Луганської областей, було започатковано у травні 2018 року генерал-лейтенантом Сергієм Наєвим на посаді Командувача об’єднаних сил. У цьому році проект «Допомога Схід» підтриманий начальником Генерального штабу — Головнокомандувачем ЗСУ генерал-лейтенантом Русланом Хомчаком.

У роботі беруть участь військові підрозділи, військово-цивільні адміністрації, гуманітарні, транспортні та благодійні організації. Проект розроблений та координується військовими і впроваджений за допомогою Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України (голова ради Леонід Костюченко) і французької Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція — Україна» (керівник Діана Дольс). У роботі проекту бере участь БО «Благодійний фонд Варнави», (Володимир Любовецький).