В одній із трун було поховано трьох повстанців, в іншій — ще двох, решту — в окремих трунах. На насильницький характер смерті вказує низка фактів: черепи мають ознаки нанесення ударів холодною зброєю, сліди трощі, ймовірно, завданої прикладом гвинтівки. Один із віднайдених останків мав кульовий отвір у нижній кінцівці, в черепній коробці іншого знайдено кулю від пістолета калібру 9 мм.

«У 1944 році співробітники НКВС натрапили на підрозділ УПА в селі Іванчі, — розповідає заступник директора «Долі» Володимир Харчук. — При спробі оточення села українські повстанці відійшли до лісу, аби не починати стрілянину в населеному пункті. Вже там відбувся контактний бій з енкаведистами. Щонайменше 14 українських вояків загинули. Селяни виготовили саморобні труни і поховали упівців на околиці села, неподалік адміністративної будівлі гранітного кар’єра, що з’явився в Іванчах уже у повоєнні роки».

Поряд з останками пошуковці знайшли супровідний матеріал: натільні хрестики, гребінці, мідні обручки, ґудзики від натільної білизни німецького зразка, а головне — залишки набору для чистки німецького карабіна К98. Тобто характер розташування останків у розкопі, їхній стан, а також віднайдений супровідний матеріал цілком підтвердили свідчення місцевих мешканців про події 1944 року на околицях Іванчів.

Ексгумація та перепоховання здійснюватимуться за кошти Українського інституту національної пам’яті, повідомляє прес-служба Рівненської ОДА.