Президент ААФУ Федір Шпиг (на знімку ліворуч) подякував усім присутнім за підтримку та допомогу в роботі.

А перший віце-президент Олександр Каденко (на знімку праворуч) детально ознайомив учасників конференції з основними моментами діяльності з 2015 року організації, яка справедливо вважається потужним джерелом у розвитку всього українського футболу:

— Щодо нашої діяльності у звітний період, то маю зупинитися на турнірі «Шкіряний м’яч». Як і раніше, ми продовжували організовувати змагання у чотирьох вікових групах серед 11-, 12-, 13- та 14-річних футболістів. Фінали проводили і в столичному регіоні, і в інших містах України, зокрема у Львові, Івано-Франківську, Сумах, Чернівцях, Кременчуці, Славуті, Новій Каховці, Бердянську, Миргороді. Десятки міст та містечок стали центрами проведення відбірних турнірів.

Уся наша робота відбувалася у тісній співпраці з УАФ та обласними федераціями. Ми завжди розглядаємо ААФУ як частину цілісного футбольного організму країни. Хочу наголосити на вагомій ролі Міністерства освіти і науки у розвитку «Шкіряного м’яча».

Безумовно, все, чого нам вдалося досягти, було б неможливим без тісного контакту і постійної співпраці з Комітетом з фізичного виховання та спорту МОН України.

Окремо хотів би відзначити підтримку змагань з боку Міністерства молоді та спорту України, яке завжди йшло нам назустріч у питаннях організації головного дитячого турніру. Це завжди давало можливість на високому рівні проводити заходи на усіх їхніх етапах.

Нашим головним завданням залишається забезпечення високого рівня проведення змагань на початкових етапах турніру — сільському, селищному, районному, міському та на рівні територіальних громад.

Уже незабаром буде затверджено новий регламент. Відбудуться певні зміни у вікових критеріях учасників, про що попередньо поінформовано регіональні федерації футболу. В процесі організації змагань необхідно особливу увагу приділяти контролю за проходженням медичного обстеження юних футболістів у спеціалізованих медичних закладах. Щоб усі учні, в яких немає застережень до стану здоров’я, могли випробувати себе у популярному турнірі.
Український «Шкіряний м’яч» має уже двох чемпіонів світу — Олексія  Хахльова та Владислава  Кучерука, які 2010 року грали у фіналі наших змагань на стадіоні імені Віктора Баннікова. 2019-го у складі збірної України U-20 на ЧС у Польщі вони стали чемпіонами.

Чимало вихованців популярного дитячого турніру нині виступають у вітчизняних футбольних клубах України, зокрема Віктор Коваленко — гравець донецького «Шахтаря» та національної збірної, Мар’ян Швед — шотландського «Селтіка»...

У чемпіонаті 2019/ 2020 серед дорослих грають 32 клуби у трьох групах. Маємо констатувати очевидне: зміна формату та проведення матчів у вихідні (суботи та неділі) позитивно позначилася на рівні змагань, збільшилася кількість учасників та глядачів, відео всіх матчів чемпіонату викладається на сайті ААФУ.

Варто сказати про те, що у нас побільшало хороших стадіонів.

Ще одну цікаву справу реалізовано у 2018—2019 роках у партнерстві з УАФ, спільно з регіональними федераціями. За фінансової підтримки уряду Німеччини через федеральну компанію Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH реалізовано проект «11х11 чемпіонів. Футбол заради розвитку молоді та регіонів».

***

На конференції, котра відбулася в Будинку футболу УАФ, виступило чимало представників регіонів. Присутні почули цікаві розповіді, пропозиції, відбувся обмін цінним досвідом.

А потім настав час виборів. Делегати одностайно переобрали Федора Шпига на посаду президента. Його перший заступник — Олександр Каденко, людина, котра користується величезним авторитетом і повагою в організації. Насамперед за професіоналізм, працьовитість, вміння контактувати з людьми.

Віце-президентами стали легендарний динамівець, заслужений майстер спорту Андрій Біба й авторитетний у минулому рефері Тарас Клим.

У ААФУ — багато творчих задумів, солідних планів, виконання яких неодмінно прислужаться розвитку всього українського футболу.

Фото aafu.org.ua