На знімку: учасники зустрічі зробили спільне фото на добру згадку про Закарпаття.

У регіон прибули Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс, керівник групи міжпарламентської співпраці з Україною Сейму Латвійської Республіки Алдіс Адамовічс, консул Латвійської Республіки в Ужгороді Юрій Ігнатко, представник Латвійського агентства інвестицій та розвитку в Україні Айнарс Межулис та інші офіційні особи.

Насамперед латвійські гості запросили очільника області на офіційне відкриття Почесного консульства Латвійської Республіки в Ужгороді. Вони наголосили, що дипломатичне відомство стане першим кроком до майбутньої співпраці та розвитку економічних, культурних і транскордонних відносин. Також зазначили, що в українців та латвійців багато спільних сторінок в історії, ментальності, духовності. В 2017 році підписано угоду про співробітництво в освітній сфері, налагоджено тісні зв’язки між Ужгородським національним університетом та вишем міста Єлгава.

Латвійський посол запевнив, що його держава повністю підтримує територіальну цілісність України, її євроінтеграційні процеси.

Ігор Бондаренко розповів латвійським дипломатам про унікальність Закарпаття, в якому багато чудових санаторіїв і туристичних баз відпочинку, лікувальні термальні та мінеральні води, а також розвинена деревообробна промисловість тощо. Звернув увагу на інвестиційні проекти, які успішно працюють у нашому краї і є флагманами, зокрема, «Фішер», «Ядзакі», «Джейбіл». Не оминув і туристичний потенціал, старовинні замки, церкви. Окремо розповів про медичну сферу та успіхи в нейрохірургії, яку представляє відомий лікар-нейрохірург, професор, ректор УжНУ Володимир Смоланка.

- Разом можемо визначити пріоритети для розвитку нашої співпраці, які найбільше цікавлять ваш і наш бізнес. Необхідно провести економічний форум, - зауважив Ігор Бондаренко. - Ми добре усвідомлюємо, що для бізнесу важливий час, аби не витрачати по кілька годин у чергах на кордоні. Тому докладаємо всіх зусиль, аби аеропорт приймав рейси і працював стабільно.

Голові ОДА сподобалася пропозиція латвійської делегації про те, щоб на Закарпаття приїхали їхні журналісти, відзняли сюжети про багатогранний потенціал краю та транслювали відеоролики в Латвії з метою залучення туристичних компаній.

Ужгород.

Фото надане прес-службою ОДА.