Практика Новопсковської ОТГ щодо створення умов для активізації та згуртування молоді задля розвитку громади цьогоріч принесла перемогу в щорічному Всеукраїнському конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування» від Міністерства розвитку громад та територій у співпраці з Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні».

Упродовж останніх років Новопсковській ОТГ вдалося створити оптимальні умови для активізації та згуртування своєї молоді. Оскільки значна частина хлопців та дівчат виїжджала на заробітки до сусідньої держави, до кордону з якою всього 30 км, громада насамперед ставила перед собою завдання повернути молодих людей додому, знайти можливості їхньої самореалізації у своєму селі, у рідному краї.

У зв’язку з цим селищна рада прагне створити такі умови, щоб молодь могла започаткувати власну справу. Для цього було організовано навчальні тренінги, налагоджено плідні контакти з міжнародними організаціями — ПРООН, USAID, Норвезькою радою у справах біженців, а також з регіональним відділенням Асоціації міст України та місцевою Службою зайнятості. Це дало свої результати. Зацікавлені перспективою, окремі представники молоді підготували проекти на грантові конкурси і виграли кошти на започаткування власної справи. Інші молоді люди створюють власний бізнес самотужки. Але обидва приклади заохочують інших до розвитку підприємництва, що в кінцевому підсумку йде на користь громаді.

Ще попередніми роками при Новопсковській селищній раді було створено Молодіжну раду, яка розпочала з того, що провела опитування серед молоді, аби визначити пріоритети своєї роботи в процесі децентралізації. Цей консультативно-дорадчий орган прагнув проаналізувати виклики, з якими стикаються молоді люди, розвиваючи свої ініціативи на місцевому та регіональному рівні, зібрати ініціативи молодих членів громади, аби допомогти їх здійснити. Накреслена програма дій сприяла тому, що робота велася цілеспрямовано, продумано і результативно.

Хороших прикладів багато. Відеосюжет «Щасливий крейдяник», відзнятий членами Молодіжної ради, приніс перемогу у відео-конкурсі від USAID на тему «Чи знаєш ти свою громаду» серед молодого покоління об’єднаних територіальних громад. Молодь села Осинове підготувала проект з промоції свого рідного села на конкурс «Неймовірні села України». З-поміж 115 робіт цей проект увійшов до двадцятки найкращих. Щороку за участю молоді і соціально відповідального бізнесу у Новопскові проводиться вуличний арт-фестиваль «ТомСойерFest», а школярі підготували і провели єдині в Луганській області дитячі вибори Президента України. А ще Молодіжна рада долучилася до створення антикорупційної стратегії в рамках пілотного в Україні проекту «Острівки доброчесності» від ПРООН та до впровадження проекту «Інтегроване просторове планування в ОТГ». А організована петиція «Шкільні лінійки без чиновників», яка набрала необхідну кількість голосів, одноголосно підтримана депутатами Новопсковської селищної ради. Також Молодіжна рада ініціювала проведення екологічної шкільної акції «Дульки_кулькам». За результатами роз’яснювальної роботи вдалося переконати випускників не засмічувати довкілля гелієвими кульками, випускаючи їх у небо задля хвилинної радості.

Для ефективної комунікації між собою Молодіжна рада створила у Фейсбуці свою сторінку.

Луганська область.

Фото: novopskovrada.gov.ua