На знімку: нову книгу і автора представляє генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Юрій Соболь.

Колишній власкор «Голосу України» Сергій Павленко відомий як видатний історик-мазепознавець. «Я складаю, наче пазли, все те, що заховане чи забуте в історії, — каже він про себе. — Скажімо, повернув із небуття 150 імен мазепинців, які були заслані в Сибір».

На представленні своєї нової книги про Україну часів 1708—1709 років в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» автор фактично прочитав лекцію про російську інформаційну війну проти України. Один приклад: російський дослідник Веніамин Шутой перекладає фразу з документа як «шведи знищили 600 людей», а в оригіналі — «шведи забрали 600 коней». Та найбільшим своїм відкриттям Сергій Павленко вважає те, що викрив... Дмитра Бантиш-Каменського, який ввів у обіг листи канцлера, а на-справді в оригіналі вони звалися «Фальшивые письма канцлера». Також знайшов документальні докази, як москалі, захопивши Києво-Печерську лавру (в даному контексті треба читати — друкарський верстат), сиділи і думали: що ж такого ще набрехать на Мазепу.

Чергова книга вийшла, в планах — ще дві, вже підготовлені. В тому числі й «Мазепина Атлантида»: художні твори його сучасників з прославою українського гетьмана.

Чернігів.

Фото Сергія ЧЕРНЯКОВА.