На шести заводах загалом зварили 331 тисячу тонн солодких кристалів, на 93 тисячі тонн менше за показник 2018-го. Навіть за такого істотного зниження область залишається лідером у виробництві цукру порівняно з іншими бурякосіючими регіонами держави.

Нинішньої весни загальну площу під цукристі в області скоротили до 44,2 тисячі гектарів. Це майже на десять тисяч гектарів менше, ніж було у 2018-му. Друга причина «гіркого» показника — низька врожайність: з гектара у середньому накопали по 419 центнерів корінців замість 569 центнерів у попередньому сезоні. Так мало буряків не збирали упродовж майже десяти минулих років. Фахівці нарікають на незадовільні кліматичні умови. Недостатньо було вологи під час сівби, не вистачало її також у деякі періоди формування коренів. Принаймні про інші причини не говорять. Незважаючи на те, що цукру виробили менше, і не тільки на Вінниччині, ціна на солодкий «пісок» поки що не змінилася. У магазинах можна придбати кілограм за 13 гривень, на ринках продавці просять 14—15 гривень за таку само кількість. Не підвищують вартість оптові покупці. Більше 12—13 тисяч гривень за тонну не готові дати заводчанам.

— Однозначно цукор подорожчає, — прогнозує економіст Леонід Козодой. — Це може статися навесні наступного року, коли традиційно на кристали зростає попит. Вартість змінюватиметься поступово. Можливо, цінники почнуть переписувати уже у перші місяці 2020-го.

Довідково

Виробництво цукру на Вінниччині протягом останніх років: 2016 — 430 тисяч тонн, 2017 — 445 тис. т, 2018 — 424 тис. т, 2019 рік — 331 тисяча тонн. Ще одна цифра: у 1914-му у Подільській губернії цукроварні зварили 385 тисяч тонн солодких кристалів, тобто більше, ніж нині.

Вінницька область.