Сучасна, зведена з нуля Зибківська амбулаторія Онуфріївського району (на знімку) вже майже рік не лише працює в новому, оснащеному сучасним медобладнанням приміщенні, а й виконує низку завдань, обумовлених реформуванням первинної ланки медичного обслуговування.

Сімейний лікар Світлана Корабльова (на знімку) розповіла, що амбулаторія обслуговує жителів не лише Зибкового, а й сусідніх Мар’ївки, Вишнівців та інших населених пунктів. Зокрема — Онуфріївки, а також сіл Дівоче Поле та Миколаївка Олександрійського району, мешканці яких підписали з сімейним лікарем декларації.

Лікар радіє новим можливостям: «У нас просто на місці можна зробити електрокардіо-граму, здати низку аналізів. А ще — проконсультуватися з вузькопрофільними фахівцями з обласного центру за допомогою телемедицини. От нещодавно пацієнти отримали дві консультації обласних кардіолога та ендокринолога. Людям не потрібно витрачати кошти та час на поїздку до обласного центру».

Дуже задоволена Світлана Михайлівна, що в амбулаторії нещодавно з’явився дерматоскоп. Водночас лікар нарікає, що є проблема з проведенням на місці загального аналізу крові та сечі. Це основні аналізи, на які потрібно опиратися, встановлюючи мало не кожен діагноз. Але їх немає в переліку лабораторних послуг, гарантованих на первинному рівні. Тож такі аналізи потрібно робити в лабораторії центральної районної лікарні. Натомість Зибківська амбулаторія забезпечена тестовими системами, завдяки яким на місці можна перевірити рівень глюкози, гемоглобіну, холестерину в крові, а також встановити наявність гепатиту, СНІДу.

Лікар також наголошує, що потрібен відповідний час для освоєння нового медичного обладнання. За один-два дні семінарських навчань усіх нюансів не зрозумієш і не опануєш. А розпочинати потрібно з азів комп’ютерної грамотності, і вже потім переходити до вивчення складного і специфічного програмного забезпечення.

Ще одна дуже велика проблема — якість інтернет-зв’язку. «Переривається зв’язок, втрачаються деякі дані, потрібно вводити їх заново, — за-значає С. Корабльова. — Особливо заважає ця проблема під час користування телемедичним обладнанням. А взагалі, нині сімейний лікар дуже прив’язаний до комп’ютера, не медик іде до пацієнта, а навпаки».

Радіють місцеві медики й новому автотранспорту. Але й тут не без проблем — із пальним. Деякі кошти на виїзди для обслуговування жителів Вишнівців виділяє Вишнівцівська сільська рада. Хворі з Мар’ївки часто добираються своїм ходом або ж надають для заправки своє пальне. По Зибковому спонсорську допомогу пальним (10 літрів на місяць) надає місцеве сільгосппідприємство ТОВ «Агродар-ЛТД». Звісно, цього замало.

Сплата за використані амбулаторією енергоносії — на Зибківській сільраді. Тож нині належний температурний режим у закладі дотримується, але доводиться економити.

Проведено тут і благоустрій та озеленення прилеглої території. На ці заходи в новозбудованих амбулаторіях було виділено з обласного бюджету по сто тисяч гривень. У Зибківській амбулаторії ці кошти вже освоєно. Завезено ґрунт, розплановано територію. До робіт з озеленення долучився ДП «Онуфріївський лісгосп». Лісівники висадили саджанці самшиту, ялівця, ялини, туї, спіреї. Доволі тепла осінь сприяла добрій приживлюваності. Деревця постійно поливають. Тож є надія, що нинішнього року нові насадження тішитимуть око.

Щоб повністю завершити роботи з благоустрою, ще необхідно зробити асфальтований під’їзд до гаража. Нині він вимощений із щебеню, що ускладнюватиме розчищання його від снігу. Робити це доведеться вручну...

Водночас Світлана Корабльова впевнена, що всі недоречності та проблеми в роботі установи врешті вирішаться, адже будь-які реформи мають недоліки і свій перехідний період. А сільські медики стараються робити все для того, щоб люди були задоволені якістю медичних послуг — відповідні умови для цього створено.

Кіровоградська область.

Фото автора.