Радіти чи сумувати, не знаємо, але, з’ясовується, вперше з 2008 року мінімальна зарплата в Україні перевищила мінімалку у РФ та Білорусі. У доларовому еквіваленті.

У  соцмережі про це повідомив заступник міністра економіки Сергій Ніколайчук.

Чиновник зазначив, що з 1 січня мінімалка в Україні зросла до 4 723 грн, або (увага!) до 199 доларів в еквіваленті.

У Росії станом на 1 січня мінімальна зарплата становить 12 130 рублів, що за офіційним курсом — 195,9 долара. Мінімалка в Білорусі — 375 білоруських рублів, або 177,7 долара.

За словами Ніколайчука, є кілька чинників, що сприяли цьому. «По-перше, українська економіка... демонструє... стійкі темпи зростання ВВП, поступово пришвидшуючи їх... у ІІ і ІІІ кварталах 2019 року вони перевищили 4%...», — написав заступник міністра.

Другим чинником він назвав «підігрівання» ринку праці завдяки міграції.

«По-третє, підвищення соціальних стандартів з 2016 року відбувається дещо швидшими темпами порівняно зі зростанням економіки, що є природним процесом з урахуванням значного просідання доходів найуразливіших верств населення протягом кризи 2014-2015 років, переходом на ринкові засади встановлення тарифів на послуги ЖКГ і намагання влади знизити диференціацію доходів населення», — додав Ніколайчук.

Цікаво, з якими країнами ще варто порівняти нашу мінімалку, щоб відчути себе нарешті повноцінними людьми, а не «найуразливішими верствами населення»?

У  пенсіонерів, яким більше за 65 років, з нового року зросла пенсія. Йдеться про жінок та чоловіків, які мають 30 та 35 років страхового стажу відповідно.

Згідно із статтею 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено розміри мінімальної пенсійної виплати.

Зокрема, для осіб, які досягли віку 65 років, за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу в розмірі 40% мінімальної заробітної плати, визначеної законом України про Державний бюджет України на відповідний рік, але не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. З 1 січня 2020 року цей розмір встановлено на рівні... 1889,2 грн (4723,00 х 40 %).

Непрацюючим пенсіонерам, які досягнуть 65-річного віку в 2020 році, такі перерахунки проводитимуться з дня досягнення відповідного віку за наявністю у них необхідного страхового стажу.

Для працюючих пенсіонерів перерахунок пенсій з використанням нового показника мінімальної заробітної плати здійснюється після звільнення з роботи або припинення ними підприємницької діяльності.

І  це ще не все! Для сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах, урядом запроваджується своєчасна професійна допомога, спрямована на швидкий вихід з кризової ситуації.

«Для допомоги таким сім’ям уряд створить ефективну службу та навчання фахівців із соціальної роботи. Кваліфікована соціальна допомога, що утворена в соціальних громадах, стимулюватиме такі родини подолати складні життєві обставини та повернутися до активного економічного та соціального життя», — прокоментував Прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Уряд змінює підходи у допомозі сім’ям у складних життєвих обставинах і робить особливий акцент на попередження потрапляння українців у такі ситуації. Йдеться про більшу кількість фахівців соціальної роботи, запровадження принципу «гроші ходять за людиною» — коли нарахування коштів відбуватиметься напряму, а також про новий механізм соціальних виплат — який передбачає перехід від субвенції до програми за усіма виплатами.

«Для Міністерства соціальної політики знаходити та прибирати причини, а не боротися лише із наслідками — це ключ до розв’язання багатьох соціальних проблем. Ми маємо підтримувати людей, які реально цього потребують — ефективно та прозоро», — наголосила міністр соціальної політики Юлія Соколовська.

Нагадаємо, ефективна адресна соціальна підтримка сімей, що опинились у складних життєвих обставинах, передбачена Програмою діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженою у вересні 2019 року. Документом визначено ключові напрями роботи міністерств. Їх деталізовано — по кожній з 78 цих цілей Програми опубліковано концепцію та індикатори, за якими вимірюватимуться досягнення.

Багато гучних слів і красивих обіцянок. Зачекаємо на реальні справи?

Підсумовував Віктор БОНДАР.