«До цього фантастичного показника доклали зусиль велика кількість чудових людей. Ми зробили свій внесок тим, що провели через парламент оновлений закон «Про публічні закупівлі», так званий Prozorro 2.0. Він допоможе системі вийти на новий рівень», — переконана народний депутат від фракції «Слуга народу» Роксолана Підласа.

«Ми продовжуємо відбивати численні атаки на систему, як от законопроект «купуй українське», в якому були заховані численні привілеї окремим постачальникам. Чи намагання разом зі скасуванням схем на ринку оцінки житла прибити ще й майданчики Prozorro. Добре, що ми стійко відбиваємо всі ці напади. Чудово, що велика сім’я Prozorro тільки збільшується», — написала депутат на своїй сторінці у Фейсбуці.

Економія, за її словами, є одним із ключових показників ефективності у світі, хоч і не ідеальним. Вона розраховується як різниця між виділеним державою бюджетом на закупівлю і вартістю закупівлі після аукціону. Тобто демонструє, скільки коштів платників податків було збережено.

Так, у грошовому еквіваленті найбільше вдалося заощадити в Київській (45,5 млрд грн), Львівській (5,7 млрд), Дніпропетровській (5,1 млрд), Харківській (4,5 млрд) та Одеській (3,8 млрд грн) областях. Це значною мірою пов’язано з більшою кількістю державних установ у цих областях та, відповідно, більшим обсягом закупівель, повідомляється на сайті Prozorro.

Якщо рахувати економію у відсотках як різницю між початковою вартістю всіх закупівель регіону та вартістю згідно з підписаними за результатами аукціону договорами, то найбільш економними областями виявилися Тернопільська (10,6%), Чернівецька (6,59%), Івано-Франківська (6,52%), Житомирська (6,15%) та Львівська (6,05%).

За чотири роки Prozorro пройшла шлях від волонтерського стартапу до системи, в якій працюють всі державні установи та зареєстровано понад 200 тис. підприємців. Загальна кількість торгів з часу запуску системи сягнула понад 4 млн, а економія перевищила 100 млрд грн. Система накопичила 100 терабайт даних про закупівлі, і кожен громадянин може подивитися, як і на що витрачаються його кошти.

Вл. інф.