Вони побачили світ завдяки програмі підтримки видання творів місцевих авторів, популяризації закарпатської книги та сприяння книгорозповсюдженню. Ця програма допомагає тому, щоб книжка доходила до читача, бо практично всі примірники поповнюють бібліотечні фонди області.

Укладач альманаху «Гомін Красного поля» Олександр Гаврош розповів, що у 1999-му вийшов альманах «Красне поле», упорядкований Юлією Зейкан і Вірою Копейко. Тут були зібрані свідчення очевидців величних і трагічних подій 1938—1939 років. Уже тоді упорядники заявили про намір продовжити роботу. На жаль, зібраний ними ґрунтовний матеріал так і не побачив світ. Але, на щастя, він не загубився, і через двадцять років видано другу книжку. Те, що вона вийшла, — історична справедливість. У виданні представлено приблизно півсотні авторів.

Ми зберегли формат, шрифт і верстку в тому само стилі, як було в попередній книжці, — поділився з присутніми директор видавництва «TIMPANI» Ярослав Федишин. Як зауважив історик Сергій Федака, видання цієї книжки гідно завершує святкування ювілею Карпатської України, який відзначався на державному рівні.

Щодо «Історії Закарпаття в персоналіях», то, за словами автора, ідея її написання зародилася ще в минулому столітті, потім була тривала робота з видавництвом «Карпати», і в результаті у книжці вміщено понад три десятки нарисів, присвячених керівникам краю, провідним політикам, єпископам та іншим церковним діячам, видатним письменникам і митцям, науковцям і лікарям, дисидентам починаючи від князя Лаборця і закінчуючи персоналіями XX століття.

Директор Всеукраїнського державного багатопрофільного видавництва «Карпати» Віктор Браславець подякував автору за цікаву роботу і ви-словив сподівання, що цей проект матиме продовження, позаяк у цьому виданні не вдалося вмістити весь запропонований автором матеріал. Започаткована серія стане у пригоді і студентам, і викладачам, і всім, хто цікавиться історією рідного краю.

Укладач збірника «Літературне Закарпаття 2018» Василь Густі спростував три міфи: про те, що на Закарпатті немає літератури, що закарпатську літературу не читають і що наша література починається з 90-х років XX століття. Акція «Письменник за прилавком», що відбувається цими днями в одній із книгарень Ужгорода, доводить, що нашою літературою таки цікавляться, книжки наших авторів купують і читають. Збірник «Літературне Закарпаття» продовжує традицію щорічного своєрідного творчого звіту письменників нашого краю, започаткованого виданням «Сім крутих перевалів», що вийшов у світ у 2017 році. У ньому вміщено твори тридцяти восьми авторів — членів Закарпатського осередку Національної спілки письменників України. Щоб реально відтворити літературний процес Закарпаття, у виданні вміщено сторінки хроніки крайової письменницької організації.

Ужгород.