Політики, соціологи, медики, педагоги б’ють на сполох: багато молоді (у тому числі майбутні матері) тотально гублять своє здоров’я, моральну основу! Гублять алкоголем, нікотином, малорухливістю, апатією, лінощами. Фестиваль у Сєверодонецьку узявся довести: якщо захотіти, можна зробити власне життя більш гідним й здоровим.

Чому прокурор без обіду залишився

Дивовижне почалося ще до фестивалю. Автора цих рядків запросив на нього не хто інший, як... прокурор міста Сєверодонецька Сергій Григоров.

— Ми з вами говоримо про профілактику правопорушень, — сказав він. — Не знаю, чи це справа прокурора, але допомагаю проводити таку профілактику й заради утвердження здорового способу життя. Причому яскравими формами. Як не допомагати тим, хто цим займається?! Уявіть собі: маленька група ентузіастів узялася організувати те, чому й у столиці, напевно, позаздрять. Але вони ж не можуть усе охопити самі. Думаю, на свято життя — воно й називається «Імпульс життя» — у нашому Льодовому палаці спорту збереться чимало людей, тому потрібна підтримка правоохоронців, еменесників, інших служб.

Що з усього того вийде, на той момент ніхто не знав. Хіба що одна з ініціаторів Альона Неронова здогадувалася: «Уже передчуваю масштаб цього фестивалю, затамувавши подих, уявляю очі відвідувачів, сповнені захватом, і драйвову музику з оплесками». І зізнавалася в соціальних мережах: «Сиджу із немовлям, що уже спить, роблю макети реклами і сама за собою помічаю, що ось воно — щастя! Процес захоплює, кращі друзі — в одній темі, люди телефонують, сім’я підтримує — це просто супер! Ніч пристосувала для творчих поривів у створенні образів, ранок — для підготовки до конкурсів, день — для самої організації фесту, а ввечері — релакс і бажання, щоб усі мрії здійснилися».

Підтримали Альону чоловік Іван, друзі Наталя Мягкова, Вікторія Масличенко, Роман Кузьмін. У них різні професії, але вони розділяють з нею захоплення фітнесом, прагнення залучити до нього якомога більше людей.

Слідом за фітнес-клубами «Арена», «Еліт», громадськими об’єднаннями «Атманфест», «Початок» ентузіастів підтримали міська рада, місцеві «Молодіжна рада» і благодійний фонд «Заради майбутнього».

Як у Льодовому палаці тепло стало

Відомий у всьому світі Сєверодонецький Льодовий палац спорту нині на серйозній реконструкції. А тут, уявіть, декілька молодих осіб заявляють: «Дайте-но нам його на день». Замість того щоб відмахнутися від настирливої молоді, у міськвиконкомі Сєверодонецька... зраділи й дали ініціативі зелене світло. Одне слово, інтереси організаторів, міської влади, господарників і навіть учених збіглися. «Ось воно — щастя!» — каже Альона Неронова, яку не тільки через колір волосся називали сонечком фестивалю.

...Стоїмо суботнього ранку біля Льодового палацу перед початком з відомою не лише в Сєверодонецьку людиною — керівником міського клубу східних бойових і оздоровчих систем, наставником чемпіонів світу Андрієм Сербіним, і він роздумує: «Якщо тисяча чоловік прийде — уже добре». А прийшло кілька тисяч! Причому людей різного віку — від дошкільнят до прабабусь-прадідусів. Звичайно, найбільше молоді, але цікаво було усім. Виходить, люди на такий неочікуваний «Імпульс життя» чекали, він їм необхідний.

Кожен міг знайти тут те, що йому потрібно. Сертифіковані фахівці проводили для дітей і дорослих у різних приміщеннях палацу  тренінги, майстер-класи, консультації, презентації, виставки. Серед них — «Особисте вдосконалення», «На шляху до ідеальної фігури», «Здоровий хребет», «Салон краси», «Збалансоване харчування», «Реабілітація». Плюс заняття з хореографії, спортивних та інших модних танців, танцювальної й силової аеробіки, шейпингу, пілатесу... Серед тренерів — майстер спорту міжнародного класу, п’ятикратна чемпіонка України, дворазова чемпіонка Європи, власниця двох кубків світу з бодібілдингу луганчанка Тетяна Михейчик, головний тренер збірної Луганської області з цього виду спорту Олег Крандієвський, кращі майстри з інших міст.

Сєверодонецький сімейно-спортивний комплекс «Магма» зібрав у своїй зоні представників усіх поколінь. Для малят влаштували шоу-програму. Головний майданчик поділили на силову, бойову й екстремальну зони. Кожну добре обладнали. Лише встигай стежити за змаганнями з армреслінгу, кікбоксингу, за вправами паркурівців, богатирськими іграми, брейкінгом, фрістайлом на велосипеді, іншими змаганнями й показовими виступами!

Усе це тривало з самого ранку до вечора — щоб усі встигли побувати усюди. Можна було виходити з палацу й повертатися знову, волонтери фестивалю надягли кожному на руку браслет-пропуск з номером. Вони знадобилися й під час розіграшу безплатних абонементів у місцеві фітнес-центри.

А всі сумніви щодо того, чи буде в Льодовому палаці досить тепло, виявилися даремними. Фестиваль усіх зігрів!

Куди дивилися даішники

Безпеку фестивалю забезпечували всі, хто має це робити. У тому числі й співробітники Державтоінспекції. З особливим нетерпінням вони чекали на виступи у вечірній шоу-програмі легендарного рекордсмена-силача Дмитра Халаджи. Адже один з популярних номерів, які показує український богатир, — проїзд по ньому нелегких авто.

Виконавець головної ролі в номінованому на Оскар-2014 українському фільмі «Іван Сила» цього разу голою долонею забивав величезні цвяхи в металеву сковорідку й дошку, потім розгинав сталеві прути й підкови, рвав ланцюги й ремені. Чудові ведучі Віка й Артем показували глядачам: все по-справжньому, без фокусів. Не дарма 63 рекорди Дмитра Халаджи вже занесено до Книги рекордів Гіннеса. Захват публіки був неабиякий!

Зі мною поряд сиділи хлопці з нашої Школи молодого журналіста, створеної в Сєверодонецькому вищому професійному училищі.

— Знаєш, — сказав один із них іншому, — Халаджи теж з Донбасу. Навчався в ПТУ на автослюсаря, як ми з тобою.

— А я читав, що він не погодився залишитися в Америці. Відмовився від мільйонів і в Україну повернувся.

Можна не сумніватися: приклад такої людини має велику силу. Без зайвих слів він допомагає зрозуміти: усе у твоєму житті залежить передусім від тебе самого, можливості кожного великі, їх є де використати на рідній землі.

На сцену виходили, здавалося б, звичайні хлопці й дівчата із циркової студії Рубіжного, дитячо-юнацької спортивної школи Стаханова — а які дива вони робили! І в еквілібристиці на моноциклі, і в акробатичних вправах, і в інших неймовірних номерах. Зал тепло зустрічав усіх — і досвідчених майстрів, і дебютантів із Сєверодонецького технологічного інституту. На широкій сцені було де «віддати під суд» дванадцять грацій — фіналісток регіонального конкурсу «Міс-бікіні». Глядачі не встигали ділитися враженнями від побаченого...

Сєверодонецьк Луганської області.

Фітнес-група технологічного інституту об’єднала і студентів, і викладачів.


Легендарний рекордсмен-силач Дмитро Халаджи.


Так Альона Неронова готувалася до фестивалю.

Фото надані автором.

P.S. Перший фітнес-фест виявився потужним і, як нині кажуть, крутим. Уже думають про наступний, причому з ширшим діапазоном тем. І навіть якщо хтось із глядачів не піде одразу в тренажерний чи танцювальний зал, у секцію, на спортмайданчик, то хоча б удома, на природі спробує зміцнювати свій тонус, залучить до цього рідних, друзів. А якщо так, то й загальна якість життя поліпшиться — без спеціальних указів, постанов, а за нашим власним рішенням. 

Цитата

Дмитро Халаджи: «Знаєте, чого не вистачає сучасній молоді? Їй не вистачає трудотерапії. Я з дванадцяти років щоліта працював у радгоспі на будівництві: тягав цеглу, замішував розчин, носив тяжкі відра... А трохи підрісши, пішов працювати вантажником...»