Про кавові картини в Дніпропетровську вперше заговорили близько року тому. Полотна в стилі coffee art виконані у приємних пастельних відтінках. Крім теплої кольорової гами, вони мають ще й дивовижний аромат. І сьогодні це мистецтво завойовує дедалі більше шанувальників. Про новий арт-напрямок «Фішці» розповіла художник-початківець, член дніпропетровської молодіжної громадської організації «Арт-МІСТ» Олександра Пашко. Вона вже понад рік пише свої картини за допомогою фарб на основі розчинної чи меленої кави.

— Олександро, як виникло ваше захоплення кавовими картинами?

— Уперше кавові картини я побачила на зборах молодіжної громадської організації «Арт-МІСТ». Завдяки цій організації я дізналася про техніку кавових малюнків, яка дуже мене зацікавила. Знаю, що багато людей роблять картини з кавових зерен. Основою цієї техніки є три кавові розчини, за допомогою яких легко передати різні відтінки кольорів.

— З чого починається процес створення таких шедеврів?

— По-перше, потрібні настрій і бажання творити. Я вважаю, що без цих складових усі починання приречені на поразку. По-друге, потрібно взяти акварельний папір, оскільки він щільний, і зробити ескіз майбутнього малюнка. Потім можна братися за виготовлення трьох кавових розчинів. Перший має бути дуже насиченим, другий менш насиченим, а третій — дуже світлим. Такі кавові фарби в процесі малювання по черзі наносять на папір. Для кавових розчинів необхідна розчинна або мелена кава. Потрібно враховувати, що кожен сорт кави має свій особливий відтінок. Приміром, в індійської кави — специфічний колір.

— Якому виду кави ви віддаєте перевагу й чому?

— Мені найбільше подобається працювати з розчинною кавою, оскільки її швидко заварювати, нею легко малювати і з її допомогою можна досягнути потрібного відтінку на малюнку. У моїй роботі це дуже важливо, оскільки я переважно малюю портрети.

— А в кавові фарби додають ще якісь інгредієнти?

— Я не додаю нічого, але знаю, що на фінальній стадії малюнка полотно можна трохи «підсолодити», присипати цукром, тоді виходять зірочки або сніжинки. Також знаю, що одна художниця з Харкова малює картини з кавових розчинів і додає в них шоколад. Взагалі, у цій техніці малювання не потрібно боятися експериментувати, адже те, що виходить експромтом, іноді навіть набагато краще за задум. Понад те, малювати можна всім, якщо є таке бажання.

— Ви проводите майстер-класи?

—  Особливо цікавляться нашими майстер-класами маленькі діти. Процес створення картин з кави приємний у всіх відношеннях, оскільки, малюючи в атмосфері аромату вишуканої свіжозвареної кави й під звуки притишених розмов, людина не лише знімає емоційне напруження, а й одержує заряд натхнення. А готова картина, створена в цій техніці, несе свої емоцію й зміст.

Ми вже організовували виставку кавових картин, де були представлені портрети знаменитостей сучасності — Оксани Марченко, Тіни Кароль, Ігоря Кондратюка, Ані Лорак, Віталія Кличка, Лії Ахеджакової, Нікаса Сафронова, Міли Йовович. Усього — понад 30 портретів політиків, представників спорту й шоу-бізнесу. Під час проведення виставки в нашому місті був Нікас Сафронов. Йому дуже сподобався його портрет, і він забрав його із собою. А нам на пам’ять залишив свої автографи.

— Чи популярна така техніка малювання серед художників?

— Так, популярна, і її широко практикують у США, Канаді, Росії. В Україні кавове мистецтво лише набирає обертів. А от ідея малювання кавовим розчином належить художниці Карен Еланд, великій шанувальниці еспрессо. Вона малює копії шедеврів світового живопису, але при цьому додає до них свої кавові штрихи.

— Розкажіть про свої найближчі плани на майбутнє.

— Насамперед потрібно закінчити Дніпропетровський монтажний технікум, де я навчаюся на відділенні архітектури, і знайти роботу за спеціальністю. Також мої плани на майбутнє нерозривно пов’язані з колективом громадської організації «Арт-МІСТ». Я хочу вдосконалюватися як художник і створювати нові цікаві проекти для свого рідного міста.

— Олександро, що б ви хотіли побажати художникам-початківцям, які малюють кавою?

— Не боятися відкривати себе й нові грані своєї творчості, бути оптимістами й насолоджуватися життям!

Розмовляла Ольга КОШМАН.

Олександра Пашко зі своїми роботами.

Фото надані автором.