Безпекова ситуація та запровадження реформ у нашій країні — ці питання стояли в центрі уваги під час засідання Міжпарламентської ради Україна—НАТО. Таку інформацію оприлюднено на сайті ПА НАТО за підсумками зустрічі, яка відбувалася в штаб-квартирі НАТО.

Під час обміну думками між заступником Генерального секретаря НАТО Мірчею Геоаною та іншими високопоставленими посадовими особами, йдеться в повідомленні, вкотре рішуче засудили постійні зусилля Росії щодо дестабілізації в Україні. Вказується також, що під час своєї першої офіційної зустрічі на посаді виконувача обов’язків президента ПА НАТО Аттіла Местерхазі (Угорщина) наголосив на важливості міцного партнерства з Україною та постійній підтримці, яку надає Асамблея.

Повідомляється, що на першому засіданні Міжпарламентської ради Україна—НАТО 2020 року члени ПА НАТО висловили тверду підтримку незалежності та територіальної цілісності України й рішуче засудили «незаконну та нелегітимну окупацію Росією Криму та ціле-
спрямовану дестабілізацію на сході України».

«Парламентарії країн—членів НАТО та України надали свої оцінки розвитку подій після Паризького саміту 2019 року в Нормандському форматі, який нині залишається найбільш ефективним способом пошуку дипломатичного рішення. Учасники зустрічі застерегли, що досягнутий прогрес може відкотитися назад і попереду ще багато роботи», — йдеться в інформації, розміщеній на офіційному сайті ПА НАТО. У повідомленні також зазначається, що детально обговорювалися щоденні порушення режиму припинення вогню на сході України, прогрес у розведенні військ та недавній обмін полоненими та порушення прав людини на окупованих територіях.

«Під час спілкування ключовою темою були комплексні процеси впровадження реформ в Україні, в тому числі в секторі оборони та безпеки. Успішність проведення реформ є запорукою досягнення цілей України в європейській та євроатлантичній інтеграції», — зазначається у прес-релізі.

Сайт ПА НАТО також поінформував, що п’ятнадцять парламентаріїв з країн НАТО та одинадцять з України взяли участь у засіданні Міжпарламентської ради Україна—НАТО під головуванням виконувача обо-в’язків президента ПА НАТО Аттіли Местерхазі та Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, який є співголовою Міжпарламентської ради.

«ПА НАТО та Міжпарламентська рада продовжуватимуть підтримувати Україну на шляху реформ. Парламентська Асамблея НАТО наочно демонструватиме свою підтримку та готовність до подальшої співпраці з Україною під час весняної сесії Парламентської Асамблеї НАТО. Вона триватиме 22—25 травня 2020 року в Києві», — йдеться у документі.

Довідково

Міжпарламентську раду Україна—НАТО створено в 1998 році для забезпечення повної прозорості у виконанні Хартії Україна—НАТО, а також для підвищення ролі парламентів та їх участі у співпраці між НАТО та Україною. Із цього часу Міжпарламентська рада стала ширшим форумом, де члени можуть обговорювати будь-які питання, що становлять взаємний інтерес. Міжпарламентська рада Україна—НАТО збирається двічі на рік: один раз у Брюсселі в штаб-квартирі НАТО та один раз в Україні. Її засідання також є відкритими для членів підкомітету політичного комітету з питань партнерства НАТО.