У січні народні депутати мали тільки один сесійний тиждень. Фактично, він завершив пленарну частину другої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання.

На Погоджувальній раді, яка відбулася в понеділок, 13 січня, багато часу присвятили обговоренню авіакатастрофи, яка сталася з українським бортом в Ірані 8 січня. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков доручив Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки невідкладно провести спеціальне засідання та підготувати проект постанови про розслідування цього факту, щоб розглянути його в сесійній залі. «Треба довести справу до кінця, щоб винні понесли покарання, щоб більше такі трагедії не повторювалися», — наголосив він.

Першим результативним голосуванням у новому році стало попереднє схвалення проекту змін до Конституції щодо скасування адвокатської монополії (№ 1013). Голосували за цей документ у вівторок, 14 січня. Тоді ж, так само попередньо, схвалено проект змін до статті 85 Конституції України щодо консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної Ради України (№ 1928). Ними пропонується запровадити реформу, яка забезпечить функціонування парламенту як єдиного органу законодавчої влади. Передбачається, зокрема, що парламент за потреби матиме можливість утворити певний дорадчий чи допоміжний консультативний орган.

Схвалено проект змін до закону про Державний бюджет на 2020 рік для поповнення Фонду розвитку підприємництва.

Цього дня схвалено законопроекти про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи (№ 2318-1) та про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо збереження культурних цінностей (№ 2187). У першому читанні проголосували за низку соціальних законопроектів, зміни до деяких законодавчих актів, спрямованих на підвищення доступності лікарських засобів, виробів та інших товарів, які закуповуються особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я (№ 2538) тощо. Серед інших, зокрема, в першому читанні народні депутати ухвалили проект змін до закону про систему іномовлення України (№ 2521).

Народні депутати ратифікували протокол про внесення змін до угоди між урядами України та Республіки Сінгапур про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи (№ 0016). Ратифіковано також протокол між нашим Кабінетом Міністрів та урядом Грузії про внесення змін до угоди про вільну торгівлю між нашими країнами від 9 січня 1995 року (№ 0017) та низку інших угод.

Шляхом голосування вирішено провести парламентські слухання на теми: «Проблеми виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» (25 березня 2020 року) та «Організація протиракової боротьби в Україні.

Проблеми та шляхи їх вирішення» (12 лютого 2020 року).

У середу, 15 січня, Верховна Рада в другому читанні та в цілому ухвалила проект змін до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу та Кодексу адміністративного судочинства щодо удосконалення перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку  (№ 2314). Ухвалення цього законопроекту дозволить привести правову систему України у відповідність до міжнародних стандартів апеляційного і касаційного переглядів судових рішень, стверджують законотворці. Мовляв, протягом десятків років представники судової влади наголошували, що необхідно вводити апеляційні та касаційні фільтри.

Парламент взяв за основу також проект змін до Податкового кодексу щодо підвищення доступності лікарських засобів (№ 2539). А от проект змін до Конституції щодо децентралізації влади (№ 2598), який депутати мали включити до порядку денного сесії та спрямувати до Конституційного Суду, з розгляду зняли. Зокрема, для проведення консультацій з представниками місцевого самоврядування та експертами, які висловили низку критичних зауважень до цього документа.

Утім, найбільшу увагу парламентського тижня привернув проект закону про повну загальну середню освіту (№ 0901). У четвер, 16 січня, його прийняли в цілому, що дозволить продовжити розбудову Нової української школи, наголошували народні депутати. Цей документ має задати вектор розвитку для 15 тисяч шкіл, а значить — для всієї шкільної системи України. Серед його основних новел — можливість індивідуальної освітньої траєкторії, педагогічна інтернатура, підтримка сімейних форм навчання, більша фінансова та кадрова автономія для шкільних адміністрацій. Наголошувалося, що законопроект уже давно перезрів, бо до нього діяв закон про середню освіту від 1999 року, який зовсім не корелювався з новим базовим законом про освіту 2017 року.

Окрім цього, Верховна Рада розглянула у повторному першому читанні чотири альтернативних законопроекти про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор та ухвалила в першому читанні проект закону № 2285-д. Це доопрацьований документ, в якому врахували всі соціальні, економічні та навіть медичні чинники, тож, на думку представників профільного комітету, він є оптимальним з точки зору інтересів держави, громадян та бізнесу. Окрім того, народні депутати ухвалили в цілому зміни до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві. Підтримали в другому читанні також проект змін до Регламенту Верховної Ради, які стосуються вдосконалення електронної форми законодавчого процесу (№ 2492) і передбачають поступовий перехід парламенту на роботу в цифровому форматі. Так, починаючи з 4 лютого і до 1 вересня документообіг відбуватиметься в паперовій або електронній формі. А вже з вересня електронна форма документообігу стане основною. У цілому ухвалено проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (№ 2661) для забезпечення ефективного фінансування ремонту та розбудови автомобільних доріг. Проголосувавши за цей документ, народні депутати дозволили Державному агентству автомобільних доріг здійснювати запозичення під державні гарантії.

У першому читанні ухвалено доопрацьовані законопроекти «Про розвідку» та зміни до Закону «Про Службу зовнішньої розвідки України» (№ 2414-д). Також в цілому ухвалено проекти змін до закону про регулювання містобудівної діяльності задля посилення захисту осіб з інвалідністю (№ 0863); до деяких законів щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб (№ 0930); до розділу ІХ прикінцевих та перехідних положень закону про публічні закупівлі.

У п’ятницю, 17 січня, парламентарії мали годину запитань до уряду. Із народними депутатами спілкувався міністр закордонних справ Вадим Пристайко. Він поінформував про те, як просувається справа із розслідуванням трагедії, що сталася в Ірані з нашим літаком. Прем’єр-міністр до парламентаріїв все ж вийшов. Здебільшого для того, щоб повідомити, що дійсно написав заяву про відставку на ім’я Голови Верховної Ради, але передав її Президенту, бо «принципово мати довіру всередині команди».

Завершуючи сесійний тиждень та сесію в цілому, парламентарії проголосували за те, щоб відкликати Богдана Яременка з посади голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва згідно з поданою ним заявою. Нагадаємо, народний депутат написав її після того, як в інформаційний простір потрапили фото його інтимної переписки. Посаду голови комітету тепер обійматиме Олександр Мережко (до того він був членом Комітету з питань правової політики). Володимира В’ятровича включили до складу Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики. Наостанок в першому читанні проголосовано за проект змін до закону про місцеве самоврядування в Україні (№ 2653).