Народні депутати продовжили розгляд поправок до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (№ 2178-10), які стосувалися питання набуття права власності на земельні ділянки сільгосппризначення.

Упродовж всього вечірнього засідання парламентарії розглядали виключно поправки народного депутата Нестора Шуфрича («ОПЗЖ»). Зокрема, він обстоював пропозицію щодо недопущення до проведення та встановлення результатів всеукраїнського референдуму купівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, пропонував доповнити статтю 130 Земельного кодексу положенням, за яким земельна ділянка сільгосппризначення, яка не перебуває у приватній власності, не може бути відчужена до результатів всеукраїнського референдуму.

«Ми категорично проти будь-яких операцій щодо продажу, відчуження землі до проведення всеукраїнського референдуму», — сказав він, додавши: сьогоднішні землевласники бояться, що після прийняття цього закону їх примусять продавати землю за безцінь, тож наполягають на забезпеченні їхнього права здавати земельні паї в оренду за вищу рентну плату. «Метою земельної реформи під час ухвалення Земельного кодексу було створення за підтримки держави до півтора мільйона фермерських господарств, у яких працювало б до шести мільйонів наших громадян разом з родинами. А система, яка пропонується в поданому законопроекті, стимулюватиме латиноамериканську та африканську системи ведення сільського господарства — на користь великих агрохолдингів, де українські фермери перетворяться у найманців», — наголосив Нестор Шуфрич. За його словами, якраз домінування великих агрохолдингів призвело до того, що коли на початку незалежності в нашому сільському господарстві було до 25 мільйонів тварин, то зараз їх тільки до 3 мільйонів. На думку Нестора Шуфрича, причиною цього є те, що великі виробники здебільшого орієнтуються на експорт зернових. «В нинішніх умовах селяни продають агрохолдингам зерно і не зацікавлені утримувати домашню худобу», — сказав він.

Також Нестор Шуфрич пропонував в абзаці третьому частини другої статті 130 Земельного кодексу записати, що гранично допустимий розмір земель сільгосппризначення на території населеного пункту у власності однієї фізичної або юридичної особи приватного права може становити до 10 відсотків від усієї сукупності земель сільськогосподарського призначення цього населеного пункту, пропонував заборонити внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств чи використовувати як заставу для укладення договорів емфітевзису до визначення самої можливості купівлі-продажу землі до проведення референдуму та інші.

Однак жодна із проголосованих під час вечірнього засідання поправок Нестора Шуфрича підтримана не була. Утім, він і не приховував, що «ОПЗЖ» готова відмовитися від розгляду наступних тисяч пропозицій, якщо парламентарії підтримають єдину поправку — про проведення всеукраїнського рнеферендуму щодо можливості продажу земель сільськогосподарського призначення.

Загалом під час вечірнього засідання парламентарії дійшли до 1193-ї поправки, що становить менше третини від поданих 4018 пропозицій до законопроекту про обіг земель.