Про це на прес-конференції заявила його глава Аннегрет Крамп-Керренбауер: «Ми проведемо 25 квітня одноденний з’їзд партії, котрий відбудеться тут, у Берліні. На ньому буде обраний новий голова, що для нас пов’язано з чітким сигналом з питання кандидата в канцлери».

День проведення з’їзду обговорювався у понеділок. За словами Крамп-Керренбауер, із процедурою згодні основні кандидати і керівні органи партії. Голова ХДС також зазначила, що йдеться поки що про чоти-рьох політиків.

Передусім це — голова Комітету з питань міжнародної політики Бундестагу Норберт Реттген, котрий днями вже заявив про намір стати лідером партії. ЗМІ повідомили також про інтерес до цих перегонів екс-голови фракції ХДС/ХСС у Бундестазі Фрідріха Мерца, прем’єра федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія Арміна Лашета, міністра охорони здоров’я ФРН Єнса Шпана, однак останній учора заявив, що не претендуватиме на високу посаду, і висловлює підтримку кандидатури Арміна Лашета.

Аннегрет Крамп-Карренбауер повідомила, що цього тижня кандидати мають «ще раз заявити про свій намір, щоб була ясність». Вона також пояснила позицію партії стосовно того, чи вплине обрання нового лідера на стабільність нинішньої коаліції ХДС із соціал-демократами, котру очолює канцлер Ангела Меркель: «Сьогодні на зібранні керівних органів партії і її президії ми виходили з того, що це — хороше співробітництво, як у парламентській фракції, так і в уряді».

Такий несподіваний поворот у партійному житті ХДС спричинила сама Крамп-Карренбауер, котра 10 лютого заявила, що має намір скласти повноваження лідера та не балотуватися на посаду канцлера на наступних федеральних виборах. Її рішення було пов’язане, зокрема, й з тим, що в Тюрингії на земельних виборах до ландтагу фракція ХДС усупереч лінії федерального бюро проголосувала разом з правопопулістською «Альтернативою для Німеччини». Забезпечивши цим обрання прем’єр-міністром Томаса Кеммериха, який, до речі вже наступного дня заявив про свою відставку.

Берлін.