Павло Сушко, Юрій Здебський.
 


Андрій Кожем’якін, Вадим Івченко, Валерій Дубіль.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут 

Зранку в сесійній залі зареєструвалися 282 народні депутати. Перед тим, як повернутися до розгляду в другому читанні проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (№2178-10), парламентарії виступили з низкою заяв та оголошень. Більшість із них стосувалася позачергового засідання Верховної Ради та ймовірної відставки уряду.

Так, представник фракції «Опозиційна платформа — За життя» Олександр Колтунович, наголосивши, що їхня фракція голосуватиме за відставку Кабміну, зазначив: під час звіту уряду депутати говорили про провал по всіх макроекономічних показниках. «Ми маємо зниження темпів економічного зростання, падіння промислового виробництва, невиконання бюджету, збільшення заборгованості з виплати зарплат. Це все підсумки роботи не 28 років, а шести місяців діяльності конкретного Кабінету Міністрів. У новому році ситуація лише погіршується», — сказав він.

Водночас депутат вважає, що нова урядова команда має запропонувати новий економічний курс. «Ми наполягаємо, щоб були відкликані проекти законів по землі, металобрухту, щоб не чіпали стратегічні об’єкти, які хочуть пустити з молотка для приватизації», — зауважив О. Колтунович, додавши: «Щоб країна розвивалась цивілізаційно та еволюційно, щоб ми рухалися так, як передові економіки світу, маємо робити акцент на технологічному розвитку, на модернізації, прискоренні амортизації основних фондів, знос яких перевищує 80—90 відсотків, а в окремих секторах сягає і всіх ста відсотків». Крім того, депутат акцентував увагу на тому, що бюджет на цей рік має напрацювати вже новий уряд і подати його разом із програмою дій.

Утім, лише відставки уряду замало, сказала його колега по фракції Наталія Королевська. Потрібна персональна відповідальність. Зокрема, за невиконання рішень Конституційного Суду, ігнорування норм закону про індексацію пенсій з першого березня та провал бюджету кінця минулого та початку нинішнього років.

«Сьогодні розглядатимуть новий склад уряду, але ні програми дій, ні уряду, ні міністерств, ні стратегії розвитку країни ми не бачили. Ми бачимо лише продовження монополії влади. Тому ми не будемо голосувати за призначення нового Кабміну. Ми вважаємо, що нині має бути уряд професіоналів, який зможе в короткий термін вивести країну з кризи», — наголосила вона.

Юлія Клименко («Голос»), пригадавши голосування за уряд Гончарука, зауважила: «Ми попереджали вас — не робіть ставки на окремих людей, будуйте інституції, розробляйте стратегії для успішної України. Минулого разу ви через голову депутатів затвердили склад Кабміну. Жодного питання ми не змогли поставити кандидатам, не було й обговорення кандидатур. Тому ми дуже просимо, щоб цього разу процедура обговорення відбувалась як в демократичних країнах. Тобто було поіменне обговорення та голосування за кандидатів».

Крім того, депутатка висловилась за першочергове заслуховування керівників правоохоронних органів, «від яких багато чого залежить у країні». «Дайте можливість послухати, що ці люди зробили за ці місяці й поставити їм запитання, чому не відбувається боротьби з корупцією, а судова реформа не зсунулася з місця», — сказала Ю. Клименко.

Лариса Білозір (група «За майбутнє») у своєму виступі торкнулась другого етапу медичної реформи, який має стартувати з першого квітня. Реформа, за її словами, на перше квітня не готова, її потрібно відтермінувати мінімум на рік. Депутат зауважила також, що 220 опорних лікарень були визначені в ручному режимі без зібрання госпітальних рад, без визначення маршрутів пацієнтів. «По наших дорогах до деяких опорних лікарень не можна доїхати не те що в рамках однієї години, а й подекуди за дві-три години», — зауважила Л. Білозір.

Позачергове засідання жваво обговорювали і в кулуарах парламенту. За словами депутатів від провладної більшості, на ньому уряд буде перезавантажено на 80—90 відсотків, тобто всіх звільнять, але дехто повернеться на свої посади, і кадрові ротації ухвалюватимуться пакетним голосуванням.

Розгляд законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» депутати розпочали з голосування за поправку 2307 Сергія Тарути («Батьківщина»), але не підтримали її.

Володимир Кальцев (ОПЗЖ), представляючи свою поправку, зауважив, що небезпечно, коли державу усувають від обігу ринку земель, як це передбачено законопроектом. Більшість країн, за його словами, йшли шляхом створення державного земельного банку, у якого є декілька важливих функцій, зокрема, об’єднувати землю, яка у разі банкрутства власника потрапляє на ринок. Проте 2410-та поправка набрала лише 68 голосів «за».

Народний депутат від «Батьківщини» Валерій Дубіль, представляючи поправку 2431, яка пропонувала вилучити десятий абзац у пункті 3 частини 1 розділу І законопроекту, зауважив: «Цей пункт є недоцільним для проведення всеукраїнського референдуму і, по суті, легалізує землі, які вже знаходяться в оренді, емфітевзисі, у т. ч. й іноземних осіб». Ще раз виступивши проти продажу землі іноземцям, депутат підкреслив: «Хочуть іноземці проводити господарську діяльність на українській землі — ніхто не забороняє. Нехай орендують у держави або громадян України і платять економічно обґрунтовану плату за оренду паїв». Утім, його поправка також не набрала достатньої кількості голосів «за».

Юрій Павленко (ОПЗЖ) під час обговорення законопроекту наголосив, що він не вирішує заявленої мети — захистити право українця на землю, дати можливість розвиватися селу та сільському господарству.

Проте, за словами голови Комітету з питань аграрної та земельної політики Миколи Сольського, більшість і багато інших депутатів дійсно вважають, що прийняття цього закону дасть суттєвий поштовх різним галузям сільського господарства. «Цей закон буде плюсом для села, у тому числі, й щодо робочих місць», — сказав він.

Із днем народження цього дня вітали представника фракції «Слуга народу» Валерія Зуба.