Рішення про запровадження карантину ухвалювалося з огляду на ситуацію, яка склалася у зв’язку з поширенням коронавірусу не лише у нас, а й в інших країнах. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков. Утім, парламент продовжить працювати.

«Ми намагаємося створити нормальні умови для співпраці з журналістами і максимально убезпечити громадян від негативних наслідків, які може викликати коронавірус, — повідомив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков (на знімку). — Ми багато спілкувалися з представниками всіх депутатських фракцій та груп. Розглядалася пропозиція повністю обмежити доступ у законодавчий орган влади. В тому числі, й для журналістів. Але ми розуміємо, що ви все одно працювали б, навіть на вулиці. Це некоректно і неефективно. Тому прийнято рішення обмежити доступ для всіх, окрім журналістів».

Представники ЗМІ зможуть працювати тільки на третьому поверсі, де все обладнано для преси. Саме тут і відбуватиметься спілкування з народними депутатами. «Це не матиме негативного впливу на нашу спільну роботу», — запевнив Д. Разумков. Він поінформував, що вводиться така система: одна знімальна група (журналіст і оператор) від одного каналу, або тільки один представник від одного ЗМІ. Пресі видадуть спеціальні бейджі на період додаткової акредитації. «Будемо працювати максимально відкрито, як це було й раніше, — заявив глава парламенту. — Всі засідання транслюватимуть, а сигнал роздаватимуть. Так само можна буде отримати і фотоматеріали. Звертаюся особисто від себе — по можливості працюєте дистанційно».

Такий режим роботи Верховної Ради її очільник назвав «компромісним» та «нормальним» і ще раз наголосив, що позиція узгоджена з усіма політичними силами.

Під час брифінгу Дмитро Разумков зауважив, що майже в усіх європейських парламентах протягом цих днів відвідування обмежене. «Ми повинні знизити рівень ризику, бо це, в тому числі, й наша відповідальність — розуміння що, за чим і навіщо ми робимо, — сказав він. — Коли негативні наслідки від коронавірусу спадуть і ризики зменшаться, ми повернемося до штатної роботи».

Відповідаючи на запитання журналістів, Д. Разумков не відкинув можливості проведення позачергового засідання Верховної Ради. На ньому можуть розглянути питання, пов’язані з невідкладними діями у відповідь на виклики, які з’являються. Зокрема, про заходи для протидії коронавірусу. Припустив також, що воно відбудеться на екваторі наступного тижня. «Таке рішення можна прийняти у три способи — за підписами 150 народних депутатів, за зверненням Президента або за рішенням Погоджувальної ради, — зазначив Голова Верховної Ради. — Але перед тим треба сформувати порядок денний. Ми не можемо просто скликати засідання». Для того, щоб вирішити, які саме питання розглядатимуть, потрібен ще деякий час, підкреслив Д. Разумков. Найпевніше, йтиметься про зміни до бюджету та до трудового законодавства (в частині проведення карантину).

Глава парламенту поінформував, що перед входом у сесійну залу проводитиметься температурний скринінг і народних депутатів із жаром до роботи не допускатимуть. Також на невизначений термін перенесено парламентські слухання з приводу деокупації Криму. Засідання комітетів транслюватимуть, а експертів залучатимуть через телекомунікаційні мережі і дискусію в онлайн-режимі.

«Хотів би, щоб ви почули та зрозуміли, — акцентував Д. Разумков, —Верховна Рада не закривається від журналістів. Цього не було і не буде. Ми сподіваємося на конструктивну співпрацю, бо для нас важливо, щоб всі в цій державі працювали на єдиний результат і ефективно боролися з викликами, які виникають перед нами. Розуміємо, що це нестандартна ситуація. До багатьох речей світ не був готовий. Ми дійсно відповідально ставимося до своєї роботи і до роботи інших. Тому сприйміть це розпорядження як бажання уберегти вас і тих, хто поруч».

Фото Олександра КЛИМЕНКА.