З липня минулого року наша держава експортувала майже 46 млн тонн зернових (разом з борошном). Це на 8,7 млн більше, ніж спрямували за межі країни за такий період у попередньому сезоні, інформує Українська зернова асоціація з посиланням на дані Держмитслужби.

Зокрема, лише з початку березня на зовнішні ринки поставлено 4 млн 450 тис. тонн хлібних культур, в тому числі майже 1,2 млн тонн пшениці та 15,7 тис. тонн борошна. У лідерах за обсягами відвантажень королева ланів -- тільки з початку нинішнього місяця за межі країни реалізовано 3 млн тонн кукурудзи. Чимало вивезли за кордон й пшениці. Так, нинішнього маркетингового року трейдери експортували її 17,73 млн тонн із зібраних 28 млн.

Ці показники по-різному оцінюють учасники зернового ринку. Борошномели та пекарі, які не зацікавлені в подорожчанні сировини, закликають владу тимчасово обмежити експорт продовольчого зерна задля уникнення зростання цін на  хліб. Свої вимоги громадська спілка "Борошномели України" і Всеукраїнська асоціація пекарів виклали у зверненні до Президента Володимира Зеленського, Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка.

Зважаючи  "на розгортання... пандемії вірусу Covid-19, економіку України очікують непрості часи. Зміна і ускладнення логістичних маршрутів, підвищена волатильність зовнішніх ринків та підвищений попит на продукти харчування з огляду на запроваджені по всьому світу карантинні заходи уже починають негативно відображатися на українських компаніях, які працюють в секторі постачання продовольчих товарів", наголошують підписанти.

Як зазначається у зверненні "Пекарська і борошномельна галузі у ситуації, що склалася, є одними із стратегічних для забезпечення продовольчої безпеки України. Утім, низка факторів ставить під загрозу спроможність наших підприємств виконувати цю соціально важливу і необхідну функцію..."

Зокрема, як пояснюють свою позицію в асоціації пекарів, нині критична ситуація на внутрішньому ринку зерна. Через збільшення попиту за межами країни і через сезонні чинники підвищуються ціни на продовольчу пшеницю.

"Приміром, лише за останні десять днів середня ціна на пшеницю другого і третього класу зросла на 400--500 грн/тонну. Таке здорожчання уже в найближчому майбутньому призведе до зростання ціни на борошно всіх сортів на 500--600 грн/тонну. Оскільки борошно у собівартості хліба становить понад 40%, то й підвищення ціни на цей товар першої необхідності для громадян на 15--20% є майже доконаним фактом", -- пояснюють в асоціації. Там наголошують, що працівники галузі нині повністю і безперебійно забезпечують підвищений попит "на хліб і хлібобулочні вироби в роздрібній мережі (наразі зафіксовано його збільшення на 30--40% від нормального сезонного рівня, а в деяких точках зростання кратне), аби не дати створити у населення відчуття паніки через відсутність найголовнішого і найнеобхіднішого продукту -- хліба".

Одним із способів це зробити підписанти звернення вбачають "запровадження тимчасового обмеження на експорт зернової продукції продовольчої групи в обсягах, необхідних для забезпечення потреб внутрішнього ринку на період очікуваної тривалості карантинних заходів".

Натомість проти такого регулювання виступають експортери. Так, на переконання представників Української зернової асоціації, що переважно обстоює інтереси трейдерів, посівна успішно стартувала, озимі -- у доброму стані, і всі учасники ринку та науковці прогнозують високий врожай зернових та олійних, який, за оцінками УЗА, цьогоріч становитиме майже 92 мільйони тонн. В асоціації наголошують: будь-яка заборона реалізації за межі держави цих культур мала б непоправні наслідки для економіки і бюджету. Аграрний експорт приносить щороку майже 40% всіх валютних надходжень країни. Заборона поставок за кордон позбавила би Україну цих доходів та спричинила б колосальне руйнівне "цунамі" для всієї економіки держави.