Як нині працює в умовах карантину і самоізоляції Комітет Верховної Ради України з питань правової політики? Чи потрібно продовжувати судову реформу? Як працюють суди в умовах карантину і чи буде обмежено зарплати суддів? Про це розповів голова комітету Андрій КОСТІН (депутатська фракція "Слуга народу") під час зустрічі в Асоціації правників України, яка відбулася в режимі відеоконференції.

Двоє депутатів хворі на коронавірус, але один уже одужує

Голова комітету зазначив, що такий формат можна продовжити і після пом'якшення карантинних заходів, адже це економить багато часу і дає можливість взяти участь у заходах більшій кількості людей. "Комітет працює, бо парламент не може закритися, – сказав Андрій Костін. – Таку позицію підтримують більшість народних депутатів України і Президент України. За складних часів парламент у будь-якому разі має працювати, тому що ситуація змінюється щодня і виникають питання, які потребують законодавчого врегулювання, а також тісної політичної дискусії на рівні законодавчого органу".

У комітеті двоє депутатів хворі на коронавірус, повідомив Андрій Костін. Коли отримали інформацію про підозру на COVID-2019 в одного з депутатів, увесь комітет – і не тільки народні депутати, а й працівники секретаріату, помічники депутатів – перейшли на режим самоізоляції. "Але я щодня був у комітеті, колеги працюють вдома, дехто і в комітет підходить, – розповів парламентарій. – Ми активно налагодили дистанційну роботу в обговоренні законодавчих пропозицій чи майбутніх законопроектів. Це можливо проводити у дистанційному режимі. Нині один із депутатів – членів комітету, який захворів на коронавірус, уже одужує". Андрій Костін нагадав, що 30 березня на позачерговому засіданні парламенту було ухвалено закон, який нині дозволяє працювати парламентським комітетам у режимі відеоконференції. У комітеті вже провели перше "віртуальне" засідання.

Феміда теж на карантині

Серед пріоритетів у діяльності правового комітету, за словами його голови, – питання, пов'язані з роботою судової системи в особливий період. Частину пропозицій уже схвалено, вони напрацьовувалися спільно з іншими комітетами, зокрема щодо можливості проведення судових засідань у режимі відеоконференцій, продовження та оновлення процесуальних строків, питань часткового обмеження принципу гласності, щоб запобігти загрозі здоров'ю людей, які працюють у судах, та відвідувачів судів. Так, було внесено законодавчі зміни, які дозволяють судам самостійно вирішувати: дозволяти відвідувачам брати участь у судових засіданнях чи ні. Цей законопроект приймався у режимі консенсусу – якщо хоча б одна депутатська фракція чи група була проти якоїсь пропозиції, вона відхилялася або змінювалася. "Ми намагалися знайти компромісні рішення, мабуть, вони не є ідеальними, але з урахуванням тієї моделі, яка приймалася, це було, на мій погляд, кращим рішенням. Адже часу на внесення альтернативних законопроектів, на що Регламентом дається 14 днів, не було, – зауважив Андрій Костін. – Тому потрібні зміни ухвалювалися в режимі консенсусу, і всі депутатські фракції та групи дозволили приймати закон без дотримання цього 14-денного терміну".

Комітет нині опрацьовує зміни до законодавства щодо продовження оновлення процесуальних строків в антимонопольному законодавстві, у Кодексі з процедур банкрутства тощо.

При цьому у період карантину, як зазначив Андрій Костін, налагодилася плідна співпраця між різними комітетами Верховної Ради, щоб визначати, який комітет буде головним при опрацюванні певного законопроекту та виробити комплексний законопроект, який легше провести через сесійну залу, аніж кілька окремих.

Постійно у центрі уваги комітету – судова реформа. Андрій Костін нагадав, що було два рішення Конституційного Суду щодо судової реформи. Нині зауваження КСУ опрацьовують, і Президент України має внести до парламенту відповідний законопроект. Підкомітет з питань правосуддя активно працює над усіма законопроектами із судової реформи, комітет перебуває у постійному діалозі з міжнародними організаціями, які опікуються питаннями судової реформи в Україні. Серед пріоритетних питань – запуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів, заповнення судів. Вища рада правосуддя опрацьовує декілька сотень кандидатів на посади суддів і поступово вноситиме пропозиції до Офісу Президента щодо призначення суддів. За словами Костіна, може бути призначено від 400 до 600 нових суддів. Це дасть змогу заповнити вакансії у тих судах, де нині взагалі не відбувається правосуддя через відсутність суддів.

Щодо формування ВККС, повідомив А. Костін, вирішено залишити попередній підхід: конкурсна комісія складатиметься з трьох представників суддівської спільноти, яких надасть Рада суддів України, і трьох представників міжнародних організацій. Коло міжнародних організацій хочуть розширити. До складу ВККС входитимуть 16 осіб. Питання про те, скільки з них буде суддів, ще є відкритим, остаточне рішення ухвалить Президент перед тим, як вносити до парламенту законопроект. Громадську раду доброчесності планують залишити.

Під час епідемії – як на війні

У змінах до Держбюджету-2020, які парламент має розглянути на наступному позачерговому засіданні, пропонують обмежити розмір суддівської винагороди, тобто зарплати суддів, 10 мінімальними зарплатами. Служителям Феміди нещодавно було істотно підвищено розмір винагороди як запобіжник корупції. Нині, за словами А. Костіна, це питання ще не має єдиного підходу. "Сама по собі ідея стосувалася не лише суддів, а всіх працівників бюджетної сфери, – зазначив голова комітету. – Ми у постійному діалозі з представниками судової влади. Але рішення прийматиме не комітет, а сесійна зала. Нам відомі європейські стандарти, які регулюють питання тимчасового зменшення суддівської винагороди. На жаль, ситуація в країні настільки складна з точки зору фінансування найважливіших потреб. Ми нині справді на війні – за життя і здоров'я людей. І це треба розуміти. Суддівську винагороду буде зменшено пропорційно до інших гілок влади. Базова зарплата членів Кабінету Міністрів та народних депутатів України нині майже десять мінімальних зарплат. Якщо законопроект буде підтримано, то всі судді та представники уряду, народні депутати отримуватимуть приблизно рівну заробітну плату".

Фото sud.ua.