25 травня в Німеччині мав відбутися аукціон, на який було виставлено незаконно вивезені з України цінності. Якби продаж відбувся, шанси повернути до України вкрадені у неї скарби стали б мізерними. Однак після втручання Міністерства закордонних справ України, особисто міністра Дмитра Кулеби та посла України в Німеччині Андрія Мельника українське відділення Міжнародної ради музеїв (ІСОМ України) повідомило радісну новину: "По-перше, аукціон погодився зняти речі з продажу і на час перевірки не повертати їхвласникові. По-друге, українські дипломати активно працюють з правоохоронними органами ФРН для запуску офіційних процедур повернення незаконно вивезених пам'яток".

"Знахідка, про яку йдеться, є прекрасним прикладом скарбу, що містив рублене срібло, і яка, ймовірно, потрапила безпосередньо з римського світу в Україну. Отже, скарб може бути важливим свідченням римських відносин з давнім населенням на території України і є одним із найдавніших доказів такого дипломатичного використання срібла", –  розповів генеральний директор Національного музею історії України, доктор історичних наук Федір Андрощук. "Аналог подібного скарбу знайдено у Шотландії. Українська знахідка фактично є "дзеркальною" крайньою точкою виявлення рубленого римського срібла на Сході Європи, що надає цьому комплексу загальноєвропейського значення.

Саме так, зокрема, сприйняв цей скарб відомий британський археолог, фахівець з цього періоду доктор Фрезер Хантер (Національний музей Шотландії), який уже зв'язався з поліцією Баварії і попросив допомогти з поверненням незаконно вивезених археологічних знахідок до України. Так само контактував з баварською поліцією доктор Давид Вігг-Вольф (Романо-Германська Комісія, Німеччина). Наш музей теж спрямував відповідні пояснення. Але для реакції аукціону і правоохоронних органів Німеччини було потрібне офіційне втручання з України. Надзвичайно радий звістці, що оперативно підключились наші дипломати. Це дає надію, що речі не тільки потраплять до одного з українських музеїв, а будуть повернуті до наукового контексту", – наводить слова Андрощука ІСОМ України.

Що ж саме було вкрадено? Про це, а також про драматичну ситуацію навколо вивезеного скарбу українське відділення Міжнародної ради музеїв розповіло у Фейсбуці. Орієнтовно у листопаді 2019 року на Тернопільщині особою, яка поки що ховається під ніком Vovan і яку ще належить формально встановити, було знайдено унікальний комплекс срібних речей римського часу, до якого входили фрагменти посуду та ще кілька предметів.

29 листопада інформацію про цю знахідку було оприлюднено в Інтернеті, а вже 8 грудня 2019 року цей скарб було продано (на фото) на сумновідомому сайі, через який неодноразово продавалися археологічні пам'ятки, що в подальшому опинялися за кордоном.

Здавалося, ці речі втрачені. Але 18 травня 2020 року український археолог і пам'яткоохоронець Максим Левада оприлюднив відомості про те, що дві найяскравіші речі з проданого комплексу виставили на одному з німецьких аукціонів старожитностей у вигляді двох окремих лотів.

При цьому зловмисниками було вказано неправдиву інформацію, що обидві знахідки начебто походять "з приватної колекції з Південної Німеччини і відомі на арт-ринку з 1970-1980 рр.".

За наявною інформацією, Міністерство культури не надавало дозволу на вивезення цих пам'яток. Тобто йдеться про контрабанду культурних цінностей, за що передбачено відповідальність відповідно до ст. 201 ККУ.

Цей скарб є, без перебільшення, унікальним. Він датується третім століттям н.е. – часом економічних труднощів, коли вартість та значення металу стали важливішими за естетичну красу предметів, виготовлених з нього. Рублене срібло Римська імперія використовує в цей час як дипломатичний інструмент для виплати подарунків або субсидій певним групам "варварів". Воно також могло використовуватися як форма військової оплати найманців з-за кордону, що служили Риму. Подібних речей у жодному українському музеї немає.

Драматизм ситуації був у тому, що продаж цих речей з аукціону мав відбутися 25 травня. У разі продажу шанси повернути їх до України майже зникали. Утім, як стало відомо ІКОМ України, 20 травня пізно ввечері інформацію про скарб і ситуацію навколо нього отримав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. "Міністр, незважаючи на величезне завантаження, втрутився і дав відповідні доручення. Сьогодні вдень працювали українські дипломати у Німеччині. І ввечері надійшла добра новина! По-перше, аукціон погодився зняти речі з продажу і на час перевірки не повертати їх власникові. По-друге, українські дипломати активно працюють з правоохоронними органами ФРН для запуску офіційних процедур повернення незаконно вивезених пам'яток", – повідомило ІСОМ України.  

Незаконне вивезення культурних цінностей за кордон – це підслідність Служби безпеки України. ІКОМ України сподівається, що Міністерство культури та інформаційної політики України та СБУ виконають свою частину формальностей, буде належним чином порушено кримінальне провадження, а злодіїв, які намагалися вкрасти частину історії в українського народу, буде притягнуто до відповідальності.

"Ми щиро вдячні українським дипломатам за швидку реакцію. Адже повернення археологічних предметів, які були незаконно вивезені, – це, на жаль, надзвичайна рідкість. Внаслідок масштабного грабунку археологічних об'єктів Україна щороку втрачає тисячі унікальних речей, які є свідками різних історичних епох і могли б стати окрасою будь-якого музею та відкривати людям таємниці давньої історії завдяки контексту, про який можна дізнатися винятково під час археологічних досліджень.

Проте ми цю історію зараз втрачаємо. Держава має кардинально переглянути своє ставлення до захисту культурної спадщини. Це комплексне питання, яке містить і компоненти просвітництва, і ефективну роботу правоохоронців. Головне – має нарешті запрацювати система органів охорони пам'яток, яка нині фактично перебуває у розібраному стані", – сказала президентка ІКОМ України, генеральна директорка Національного музею мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків Катерина Чуєва.

"Українські дипломати забезпечили перший важливий крок на шляху повернення унікального скарбу до України. ІКОМ України уважно стежитиме та інформуватиме про продовження цього захопливого сюжету", – йдеться у заяві організації.

Фото зі сторінки ІСОМ України у Фейсбуці.