Про це вчора під час конференції для журналістів з тематики Україна — НАТО розповіла директорка Центру інформації та документації Північноатлантичного альянсу в Україні Барбора Маронкова. Організаторами конференції, яка цими днями (з 11 по 13 червня) проходить у форматі онлайн, виступили Укртелерадіопресінститут та Представництво НАТО в Україні.

«Цього тижня у Брюсселі відбуваються консультації між державами — членами НАТО. Як ви знаєте, нам потрібен консенсус від усіх 30 членів Альянсу. Сподіваюся, рішення буде ухвалено завтра (тобто сьогодні, в п’ятницю, 12 червня. — Ред.), чи наступного тижня», — уточнила учора Б. Маронкова.

Нагадаємо: Програма розширених можливостей передбачає тісніше співробітництво у сфері розвідки та надання можливості представникам країн-партнерів отримувати посади в штаб-квартирі або в структурах НАТО. Вона не є заміною Плану дій щодо членства в НАТО, якого прагне Україна, натомість дає можливості значно тіснішої співпраці. Учасникам програми нині є Фінляндія, Швеція, Австралія, Йорданія та Грузія.

«Ця програма дозволяє збільшити сумісність та розширити практичну взаємодію між Україною та НАТО. Програма була створена під час саміту Альянсу в Уельсі 2014 року. П’ять партнерів до неї уже приєдналися. Водночас це військова програма, це не політичний процес», — підкреслила директорка Центру інформації та документації Північноатлантичного альянсу в Україні.

Також під час конференції експерти та журналісти з різних регіонів України говорили про те, як доносити об’єктивну інформацію про НАТО своїй аудиторії. Зокрема, перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак нагадав про різне сприйняття Альянсу в різних регіонах країни й наголосив на необхідності шукати «ключі» до своїх читачів.

Директор міжнародних програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Віталій Мартинюк нагадав про те, як НАТО допомагає долати гібридні загрози, зокрема, співпрацює у протистоянні кібератакам та дезінформаційним кампаніям.