На знімку: під час мітингу під Чернігівською обласною державною адміністрацією.

З нинішніх 490 до 129, зокрема 10 — в анексованому Росією Криму, 7 — на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Однак днями у декількох регіонах люди висловили невдоволення намірами укрупнити райони, вважаючи, що відтак влада стане менш доступною для громадян.

Відповідні проекти постанов було ухвалено на засіданні уряду 12 червня. Уряд, зокрема, пропонує створити у Житомирській, Миколаївській, Черкаській, Волинській, Кіровоградській, Полтавській, Чернігівській, Рівненській областях по чотири райони, у Харківській і Львівській — по сім, в Івано-Франківській, Хмельницькій, Вінницькій, Закарпатській, Сумській та Запорізькій — по п’ять, у Тернопільській, Херсонській, Чернівецькій — по три, а у Дніпропетровській, Київській та Одеській — по шість районів. У Луганській та Донецькій областях — по вісім районів, причому сім із них припадатимуть на тимчасово окуповані території обох областей. Іншим рішенням уряду визначено адміністративні центри й затверджено території 1470 територіальних громад у всіх 24 областях України.

15 червня у парламенті зареєстровано урядовий проект постанови про утворення та ліквідацію районів (№ 3650) та законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань діяльності та організації органів державної влади, органів місцевого самоврядування у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів (№ 3651). Адже відповідно до Конституції України утворення і ліквідація районів належить до повноважень Верховної Ради. Утворення та ліквідація районів також обумовлюють необхідність законодавчого регулювання питань формування та функціонування органів державної влади та місцевого самоврядування на новій територіальній основі, йдеться у пояснювальній записці до законопроекту. Запропонованими змінами, зокрема, пропонується врегулювати питання щодо призначення виборів старост у територіальних громадах, правонаступництва майна, прав та обов’язків районних рад, завершення повноважень та правонаступництва органів місцевого самоврядування, а також уповноважити Кабінет Міністрів України утворювати та ліквідовувати місцеві державні адміністрації.

Скріншот відео «Суспільне Чернігів».