Її радо підтримують представники державних інституцій, молодіжних та культурних осередків, громадських об’єднань, народні артисти, меценати, громадські діячі та юні змінотворці.

Основна ідея марафону — розповісти про позитивні зміни, які відбуваються щодня, про активних і небайдужих українців, які творять ці зміни. Він покликаний поширювати основний «меседж» відповідальності, закладений у 15 пунктах Декларації відповідальності людини, яку, власне, і створив знаний на весь світ український діяч Богдан Гаврилишин.

Військовослужбовці Збройних Сил України не залишилися осторонь та підтримали громадськість у марафоні відповідальності. Армія — одна з найважливіших державних інституцій, яка сама собою є уособленням відповідальності, свободи, обов’язку та є відображенням країни та суспільства загалом.

Символом марафону було обрано соняшник, який був виведений спеціально до 90-річчя всесвітньо відомого українця. І не даремно, бо сонях здавна уособлює стійкість та родючість, він має міцне коріння, а одне його зернятко проростає у красиву квітку, яка дає сотні плодів. Це символізує віру в те, що кожна людина, яка отримує дедалі більше знань і розвивається, передаватиме ці знання далі і вкладатиме свій досвід у позитивні зміни в Україні, а вияв турботи щодо себе, своєї сім’ї, друзів, довкілля, країни чи світу надихне сотні інших сердець до відповідальних дій. Для військових квітка соняху має своє сакральне значення, вона — квітка пам’яті, пам’яті про тих, хто поклав власне життя заради захисту нашої держави, збереження цілісності, суверенітету та незалежності України.

Нині Збройні Сили України стрімко і впевнено розвиваються, впроваджуючи стандарти НАТО. Зовсім нещодавно Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей Північноатлантичного Альянсу, до того ж уже затверджено Річну національну програму під егідою Комісії Україна — НАТО на 2020 рік.

Значну увагу в структурах цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України приділено військово-патріотичному вихованню майбутнього покоління українців та цивільно-військовій взаємодії з громадськими об’єднаннями, благодійними фондами, органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. У рамках цієї взаємодії офіцери цивільно-військового співробітництва спільно з представниками молодіжних центрів, громадських об’єднань та місцевих органів влади підтримали IV Марафон відповідальності у Києві, Чернігові, Вінниці, Миколаєві, Одесі та Краматорську.

За умовами акції кожен з учасників обрав для себе один із пунктів Декларації відповідальності людини, якого дотримуватиметься з моменту, відколи символічно висадить насіння соняшника, і спонукатиме оточуючих сприймати відповідальність невід’ємною частиною життя!

Маємо надію, що Збройні Сили України власним прикладом і безцінним досвідом надихатимуть суспільство на відповідальні зміни в країні!

Фото автора.

ДОВІДКОВО

Фонд родини Богдана Гаврилишина було створено дружиною та дітьми знаного економіста та футуролога, громадського діяча та мецената, незмінного патріота України Богдана Гаврилишина для того, щоб продовжувати справу великого українця — сприяти розвитку України та її перетворенню на ефективну європейську державу.

Заснований на таких цінностях, як відповідальність, співпраця та професіоналізм, з вірою у високий потенціал України, фонд розробляє та реалізовує програми для української молоді, яка є рушієм позитивних змін у країні.

Програми фонду розсувають кордони, інтегрують успішний європейський та світовий досвід, об’єднують лідерів думок, змушують системно мислити, змінюють імідж України у світі та формують екосистему для пришвидшення позитивних змін.