Це законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо протидії злочинам на ґрунті ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності) № 3316 та два альтернативні законопроекти до нього, оскільки вони потребують істотного доопрацювання.

За таке рішення проголосували 13 членів комітету з 20 присутніх на засіданні. Голова комітету Денис Монастирський повідомив, що до комітету надійшло сотні звернень від релігійних організацій різних конфесій, які стурбовані пропонованими змінами до Кримінального кодексу України. Народний депутат Віктор М’ялик озвучив на засіданні комітету колективне звернення 58 депутатів з різних парламентських фракцій з критикою цієї законодавчої ініціативи (автор законопроекту — народний депутат від «Слуги народу» Ольга Василевська-Смаглюк). Свої застереження до законопроекту також направила Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій. Церковники виступають проти запровадження в українському законодавстві так званої гендерної ідеології. Водночас це є одним із зобов’язань України перед ЄС.

Законопроект, зокрема, передбачає доповнити статтю 67 Кримінального кодексу України такою обставиною, яка обтяжує покарання за вчинення злочину, як сексуальна орієнтація особи або її гендерна ідентичність. А ще вісім статей ККУ доповнити такими окремими мотивами вчинення злочинів, як нетерпимість до сексуальної орієнтації особи (групи осіб) або її гендерної ідентичності. Пропонується також посилити кримінальну відповідальність за злочини у разі наявності в особи «упереджень, забобонів, стереотипних поглядів».

«Незважаючи на те, що на даний час саме поняття «злочин ненависті» в українському законодавстві відсутнє, фактично така категорія злочинів визнається, але тільки за трьома мотивами, — йдеться у пояснювальній записці до законопроекту. — Якщо ж злочин був скоєний з мотивів нетерпимості до сексуальної орієнтації особи (групи осіб) або її гендерної ідентичності, чинне законодавство не передбачає за нього суворішого покарання, і, таким чином, не визнає його як «злочин ненависті».

Народні депутати під час обговорення висловили різні думки. Зокрема, автор одного з альтернативних законопроектів № 3316-3, голова підкомітету з питань кримінального законодавства та протидії злочинності Олександр Бакумов («Слуга народу») запропонував відхилити всі законопроекти з цієї проблематики, зважаючи на «тендітність цієї теми», та запропонував їх доопрацювати з правової точки зору. На думку заступника голови комітету Григорія Мамки (фракція «ОПЗЖ»), неприпустимо вказувати мотив ненависті як кваліфікуючу ознаку окремих статей Кримінального кодексу України і водночас як обтяжуючу обставину.

16 червня Верховна Рада включила законопроект № 3316 та альтернативні до нього до порядку денного сесії, і остаточну їх долю визначить сесійна зала.

Скріншот відео.