Захід відбувався під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та за участі урядовців, голови Державної інспекції містобудування Юрія Васильченка, голови Державної сервісної служби містобудування Олексія Башкірова та учасників ринку.

Та попри святковий привід заходу говорили під час нього й про проблеми та реформу Державної архітектурно-будівельної інспекції.

«Я впевнений, що ми рухаємось у правильному напрямку і з вашою допомогою, у тому числі. Час нині непростий, — зауважив прем’єр і подякував представникам галузі за те, що в час коронакризи вони зберегли робочі місця, продовжують будувати і втримали рівень економіки».

«Минуло майже півроку від початку реформування, як на мене, одного з найкорумпованіших органів — ДАБІ. Уряд спільно з робочою групою, будівельним ринком та профільним парламентським комітетом зробив усе можливе для її успішного завершення. Наступний крок має зробити Верховна Рада», — сказав Д. Шмигаль, наголосивши водночас на важливості того, щоб до прийняття рішень були залучені всі зацікавлені сторони — бізнес і ринок.

«Нам потрібні зміни до законодавства. Напрацьований законопроект ще потребує незначних корективів. І ми готові їх спільно напрацювати, щоб це був консолідований, правильний і потрібний ринку документ, який унеможливить корупцію», — сказав глава уряду.

Ключовим досягненням реформи Денис Шмигаль назвав новий Реєстр будівельної діяльності. «Новий електронний реєстр працює на державних серверах, без доступу сторонніх осіб та без можливості ретроспективно вносити туди зміни.

Чесний бізнес зацікавлений у справедливому функціонуванні ринку без корупції», — зауважив він, додавши, що замість ДАБІ уряд утворив два центральних органи влади: Державну інспекцію з містобудування (ДІМ) та Державну сервісну службу містобудування. Тепер, за словами Прем’єр-міністра, для подальшої реформи необхідні законодавчі зміни.

У свою чергу Андрій Клочко, нагадавши, що саме Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування ініціював цю зустріч, зауважив, що вона насамперед потрібна, аби максимально почути думку бізнесу і влади.

Окремо голова комітету зупинився на законодавчих змінах, які, зокрема, передбачають: передачу з центрального сервісного органу до уповноважених органів місцевого самоврядування реєстрації та видання документів декларативного та дозвільного характеру; впровадження принципу альтернативності, за яким замовник будівництва зможе обирати: здійснювати реєстрацію в органі місцевого самоврядування чи у Державній сервісній службі; остаточне скасування ліцензування в будівництві та заміна його на сертифікацію виконробів.

«Під контроль тепер потрапить весь цикл життя містобудівного об’єкта: від планування до знесення. Досвід Грузії нас вчить: якщо відмовитися від контролю взагалі, можна побудувати Батумі за 10 років. Але ще через 10 років ми матимемо фантастичні проблеми з експлуатацією новобудов. І для вирішення цієї проблеми будуть потрібні колосальні кошти», -наголосив Андрій Клочко.

Тож після ухвалення закону й запровадження персональної відповідальності суб’єктів видачі дозволів при проведенні децентралізації Державної інспекції з містобудування, ситуація на будівельному ринку стане набагато прозорішою, переконаний Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.