В експозиції 68 портерів захисників нашої держави, намальованих протягом останнього року на Донбасі в окопах, бліндажах, госпіталях. За словами художниці, виставка — це передусім творчий підсумок поїздок на передову, в 30-ту окрему механізовану бригаду імені князя Костянтина Острозького та 93-тю окрему механізовану бригаду «Холодний Яр».

З полотен на нас дивляться загиблі й живі Герої — Сергій і Ярослава Никоненки, батько й донька з Миргорода, котрі віддали своє життя за незалежність і суверенітет Української держави, навічно 19-річний «кіборг» Святослав Горбенко, медсестра Сабіна Галицька і старший бойовий медик Клавдія Ситник, легендарний танкіст Артем Абрамович, а ще Віктор Осьмінко, захисник Маріуполя, Володимир Кіпріч, Сергій Варяган, начальник штабу зенітно-ракетного дивізіону, Микола Корнійчук, позивний «Корнєй».

Марина Соченко (на знімку) розповідає, що інколи портрети героїв малює з їх фотографій, як Станіслава Горбенка, бійця 1-ї штурмової роти 5-го батальйону ДУК «Правий сектор», вже після його загибелі в Донецькому аеропорту.

— На фронт він пішов добровольцем, хоч перед ним відкривалася блискуча кар’єра. Станіслав вільно володів кількома іноземними мовами, навчався у трьох вищих навчальних закладах, в Інституті філології Київського національного університету імені Шевченка вивчав японську, але обрав шлях Воїна, Захисника і пройшов його з небаченою гідністю, — каже художниця.

Мистецтвознавець, доктор філософії, доктор богослов’я Дмитро Степовик під час відкриття експозиції зазначив, що мистецький доробок художниці — «неоціненний внесок в українську історію». Високу оцінку творчості майстрині дали і відвідувачі виставки, що залишили такі відгуки: «Очі, обличчя тих, хто загинув, хто вижив у цій війні проти ординської навали, передавали і біль, і смуток, і стомленість, але найбільше — мужність і відвагу справжніх воїнів, якими могли б пишатися всі армії світу! Хвала і честь Вам, воїни світла і добра!», «Це геніальні роботи! Марина Соченко — великий національний художник, що заслуговує на звання лауреата Шевченківської премії! А її роботи мають зайняти чільне місце у майбутньому музеї Визвольних змагань за свободу і незалежність України, створення якого стане маркером для влади на служіння народу України!».

Виставка в Музеї шістдесятництва працюватиме до кінця серпня — початку вересня.

Фото зі сторінки Марини Соченко у Фейсбуці.