На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час робочої поїздки до Харківської області, де ознайомився з діяльністю Харківського державного авіаційного виробничого підприємства (ХДАВП) та АТ «Турбоатом».

Під головуванням Прем’єр-міністра відбулася нарада, на якій він зауважив, що проблеми ХДАВП тягнуться вже давно, «тому ми приїхали, щоб знайти спільні рішення».

За словами Д. Шмигаля, спільно з Міністерством фінансів буде затверджено план санації та розвитку ХДАВП, що дасть змогу підприємству відкрити замовлення, отримувати кошти та витрачати їх на закупівлю комплектацій і будівництво нових літаків. Наступний етап — це розвиток програми сприяння експорту.

«Такі підприємства, як Харківське державне авіаційне виробниче підприємство, мають бути символом відродження власної промисловості в Україні. Крок за кроком ми допомагатимемо, щоб підприємство мало перспективи розвитку», — наголосив Прем’єр-міністр.

У свою чергу Олег Уруський зазначив, що найближчим часом передбачається трансформація ДК «Укроборонпром», за результатами якої буде утворено дві керівні холдингові компанії. Одна з них буде зосереджена на функціях оборонних галузей, друга — опікуватиметься авіацією та космічною галуззю.

Під час наради щодо актуальних питань розвитку вітчизняного енергетичного машинобудування, зокрема флагманів «Турбоатом» й «Електроважмаш», та їх участі в модернізації української електроенергетики прем’єр наголосив, що питання прискорення відновлення української промисловості завжди стоїть на порядку денному уряду.

Д. Шмигаль наголосив, що і нове міністерство, і уряд сприятимуть тому, щоб українські машинобудівні підприємства отримували нові експортні контракти.

«Ми активно використовуватимемо Експортно-кредитне агентство, яке допомагатиме підприємствам просувати свою продукцію за кордон та виходити на нові ринки. Це підсилить економіку і простимулює внутрішній попит», — сказав він.

За його словами, Кабмін також напрацює законодавчі пропозиції, які дадуть змогу українським виробникам отримати спрощений доступ до кредитних ресурсів.

Наостанок Д. Шмигаль подякував колективу «Турбоатому» за роботу, відзначивши вагому роль підприємства у світовому виробництві.

Фото kmu.gov.ua