Утім, як свідчать жителі міста, біля меморіального комплексу могили цадика Нахмана вже перебувають прочани, які прибули із-за кордону.

— Питання масового релігійного туризму в Умані упродовж останніх тридцяти років не вирішувалося на міждержавному рівні, — ділиться думками місцева журналістка і громадський діяч Тетяна Чорномаз. — Приїзд хасидів відбувався хаотично.

Ніколи не було повних списків прочан, тим більше відомостей про стан здоров’я.

За своїми релігійними постулатами, під час святкування юдейського Нового року віряни не мають права щось робити, навіть виконувати елементарні гігієнічні процедури. Тому ймовірне прибуття тисяч хасидів під час коронавірусної пандемії загрожує епідеміологічній ситуації не лише Умані, а всієї України.

Глибоко занепокоєна проблемою цьогорічного паломництва секретар Уманської міськради Людмила Кирилюк:

— У засобах масової інформації я прочитала про засідання уряду і про підтримку ініціативи міністра Авакова щодо обмеження в’їзду хасидів в Україну. Однак, на сьогодні міська рада не має жодного офіційного документа з Києва. Як орган місцевого самоврядування ми поки що залишені сам на сам із серйозною проблемою. Ось чому наш міський голова Олександр Цебрій перебуває зараз під Офісом Президента й добивається зустрічі з главою держави. Тільки чітка позиція

Президента та міждержавні переговори можуть нині розв’язати гордіїв вузол масового паломництва хасидів до Умані.

Тим часом сам Олександр Цебрій повідомляє на своїй сторінці у Фейсбуці, що він готовий чекати зустрічі з Володимиром Зеленським під Офісом Президента стільки, скільки це буде потрібно.

Друзі забезпечили його наметом, спальним мішком, карематом і водою.

Черкаська область.