В умовах російсько-української війни якість державної політики у сфері безпеки і оборони вимірюється не кількістю ухвалених законів, а життям і здоров’ям громадян країни. Останні шість років країна не може говорити про захищеність державного суверенітету та своєї територіальної цілісності. Про це та інше йшлося під час обговорення, присвяченого законодавчому забезпеченню сфер національної безпеки і оборони, яке організувала ГО «Мережа захисту національних інтересів «АНТС».

Як зазначив президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар, у першому кварталі 2020 року безпекова ситуація у Чорноморському регіоні залишалась нестабільною з тенденцією до подальшого погіршення. На його думку, РФ не припинила і не змінила своїх планів щодо агресивної політики та подальшої мілітаризації регіону.

«Окупований Крим стає все більшим тягарем для Росії, яка виношує плани захопити контроль над Головним шлюзом Північнокримського каналу та поновити водопостачання на півострів, щоб подолати серйозний дефіцит води в Криму. Суперечливі заяви окремих українських високопосадовців щодо необхідності відновлення водопостачання зустріли різкий опір з боку громадянського суспільства, експертного співтовариства та проєвропейських політичних сил. Це питання перебуває у підвішеному стані, але не зникло», — зазначив експерт.

За його словами, небезпечним для Чорноморського регіону може бути період вересень-листопад, між перенесеним на 3 вересня святкуванням «Дня Перемоги» в Росії і проведенням стратегічних навчань «Кавказ-2020».

За словами доцента кафедри глобалістики, євроінтеграції та управління Рени Марутян, сьогодні як ніколи актуальним є питання ведення інформаційної війни з РФ. Наразі політика протистояння російській медіа-експансії недостатня. Одним із ключових завдань на фронті контрпропаганди має бути створення якісного конкурентоспроможного національного інформаційного продукту. Та його популяризація серед населення.

«До здобутків нової влади можна віднести створення розважально-інформаційного телеканалу для тимчасово окупованих територій «Дім». Він розпочав мовлення ще 1 березня. Основне завдання — повернення політичного, культурного та суспільного життя країни в порядок денний громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Утім, цього недостатньо». Адже ті інформаційні впливи, які сьогодні діють на території України, а також в інших країнах, підтверджують — у нас йде гібридна війна, і потужна пропаганда є її невід’ємним та чи не найефективнішим інструментом», — підсумувала вона.

Своєю чергою, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла зазначила, що заплановані в 2014 році реформи у сфері національної безпеки реалізовані лише частково. Базовий Закон «Про національну безпеку України» було ухвалено лише в 2018 році.

«Попереду — створення цілісної системи нормативно-правових актів, програм та планів розвитку системи забезпечення національної безпеки, практичне реформування сектору безпеки і оборони, переведення його на принципи, стандарти і процедури, поширені в країнах ЄС та НАТО, для набуття членства в НАТО», — сказала вона.