Проект заснували ветеран російсько-української війни, командир ПТВ 46-го окремого штурмового батальйону «Донбас-Україна» ЗСУ сержант Олекса Сокіл та литовець, працівник військово-медичного реабілітаційного центру Рамунас Шерпатаускас на спомин про загиблих у боротьбі за Свободу та Незалежність України та Литви.

Хрест є скульптурною композицію, що зроблена з уламків мін та снарядів, які зібрані волонтерами та активістами пошукових організацій, зокрема «Пошук-Дніпро», з 2014 року на сході Україні під час російсько-української війни. ВТО «Орден» зробило жетони з іменами або позивними загиблих, а основну конструкцію виготовили полтавські ветерани та волонтери за власним ескізом.

Ідея проекту з’явилася в 2017 році, розповів Олекса Сокіл, коли наші військові проходили реабілітацію в Прибалтиці та відвідали Гору Хрестів у місті Шяуляй. Рамунас Шерпатаускас запропонував на горі встановити і український монумент увічнення пам’яті. «Коли поставили дерев’яного хреста, який зробив батько Рамунаса, поруч були литовські воїни, капелани, представники української діаспори, Посол України в Литві, багато цивільних людей, які прийшли віддати шану й українським воїнам. І для нас це було зворушливо, — поділився   О. Сокіл. — Наші хлопці тоді надихнулися роботою інших військових і подумали про власний український хрест із уламків російсько-української війни». На тій горі були тематичні витвори, але з них було чітко зрозуміло — з якої вони країни і з якої війни. А ще наші хлопці відчули величезну подяку від тих, хто залишився живий. І тоді Олекса запропонував такий варіант: зібрати уламки зі сходу і виготовити залізного хреста.

Багато матеріалу для проекту надав Андрій Біжко (громадська організація «Пошук-Дніпро», яка перебувала в 2014 році в зоні АТО і відшукувала полеглих хлопців на Савур-Могилі, у Дебальцевому, Іловайську та інших місцях).

«А Анатолій і Тарас виготовили хрест, який символізує ту біль і ту силу, яку ми бачили на війні. Вони зробили хрест, який запам’ятовується і викликає емоції, який притягує погляд і нікого не залишає байдужим», — поділився О. Сокіл.

І сьогодні, у День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, скульптуру освячуватимуть біля Михайлівського Золотоверхого.

До речі, хрест можуть оглянути всі охочі, після чого його передадуть повноважним представникам Литовської Республіки в Україні для подальшого встановлення на Горі Хрестів у литовському місті Шяуляй.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.