Міський голова Василь Мазур і представники єврейської громади Бердичева схилили голови перед пам’яттю жертв Голокосту.

Щороку в середині вересня містяни приходять з квітами до пам’ятних знаків жертвам Голокосту та Праведникам народів світу, щоб згадати страшні дні, які стали передвісником трагедії у Бабиному Яру.

15 вересня 1941 року Бердичів здригнувся від немислимого жахіття: за один день гітлерівці стратили 12 тисяч чоловіків, жінок і дітей. Історики вважають, що ця трагедія була першим масовим геноцидом єврейського населення в Європі і Радянському Союзі. Загалом за роки окупації міста нацисти знищили понад 38,5 тисячі мирних громадян; з десятків тисяч євреїв — мешканців Бердичева вижили одиниці.

Торік на місці колишнього єврейського гетто німецький фонд «Меморіал убитим євреям Європи» у співпраці з міської радою, єврейською громадою Бердичева, Українським центром вивчення історії Голокосту в рамках проекту «Захистимо пам’ять» установив меморіальний знак у вигляді п’яти інформаційних стел. На них трьома мовами розповідається про історію єврейської громади міста і її знищення під час Голокосту.

«Ми схилимо голови у молитві за світлі душі наших земляків. Ми подякуємо Праведникам народів світу за їхній подвиг. Це — наша багаторічна традиція, і так у Бердичеві має бути завжди — щоб запам’ятали діти, знали онуки і дізналися правнуки», — звернувся до присутніх очільник міста Василь Мазур.

Фото з сайту Бердичівської міської ради.