Ще кілька років тому соціальна сфера Дніпра вважалася однією з найдепресивніших. Нині ситуація змінилася. Зростає міське фінансування соціальних закладів, розширюється кількість програм, збільшується число тих, хто ними скористався.

Бути милосердним до самотніх земляків

Один з таких закладів — створений два роки тому Центр підтримки ветеранів праці та громадян похилого віку «Милосердя». Він розрахований на 35 підопічних. У стінах центру самотнім літнім городянам — які раніше могли отримати постійне проживання тільки в обласному геріатричному пансіонаті — допомагають адаптуватися до нового середовища.

На думку ініціаторів створення центру, це приклад для інших територіальних громад, адже серед великих міст така практика сьогодні не дуже поширена. Як повідомили в міськраді, щорічно на забезпечення проживання, соціально-побутового й медичного обслуговування центру місто виділяє майже сім мільйонів гривень.

«Підопічним надають одяг, взуття, забезпечують чотириразовим харчуванням і всім необхідним. У центрі проводять заняття з трудотерапії та лікувальної фізкультури. Оздоровлення й лікування підопічних проводиться на базі міських лікарні № 4 і поліклініки № 3», — йдеться в повідомленні.

Сьогодні особлива увага тут приділяється збереженню здоров’я підопічних в умовах пандемії. А в планах — упорядкувати зелені насадження на території закладу.

Об’єднання терцентрів дало ефект

Ще один об’єкт, який налагодив свою роботу після реформи соціальної сфери міста, — територіальний центр в Індустріальному районі. Зазначимо, що в Дніпрі раніше не було єдиної системи таких центрів. У кожному з восьми районів був свій, який підпорядковувався райраді, однак рівень матеріально-технічного забезпечення і якість були низькими.

«Об’єднання терцентрів забезпечило комплексну співпрацю між відділами, дало змогу поліпшити якість послуг. Соцпрацівникам виплачують надбавки, а підопічні терцентрів не відчули незручностей переходу на нову систему. Підвищення зарплати соціальним працівникам вдалося досягти за рахунок 40-відсоткової муніципальної надбавки й надбавки за складність і напруженість», — зазначають у міськраді.

Тут відновили роботу фізіотерапевтичні кабінети. Зростає фінансування ремонтів, облаштування територій і приміщень закладів соціальної підтримки. Оперативні питання вирішують швидко, а бюрократичні моменти поступово зникають.

Допомогти адаптації сиріт

Важливим є вирішення питань розвитку медичного забезпечення й інклюзивної освіти підопічних соціальних закладів незалежно від віку. Це добре видно на прикладі Центру соціально-психологічної реабілітації дітей, де допомагають дітям-сиротам, які залишилися без батьківської опіки, і дітям з родин, які опинилися в складних життєвих обставинах. Фахівці центру допомагають їм зняти емоційне навантаження й адаптуватися до нових умов життя.

Як зазначають у закладі, протягом декількох років тут відремонтували ігрові та спальні, упорядкували туалети, підсобні приміщення, придбали дитячий одяг, господарські й канцтовари, посуд, матраци, постільну білизну й меблі в дитячі групи.

Замінили також електроплиту, холодильник у харчоблоці й у медичному кабінеті. Цього року отримали мультимедійний проектор і екран для навчально-розвивальних занять. З іграшками й обладнанням ігрових кімнат закладу також допомагають волонтери, серед яких є й колишні підопічні центру.

«Моя мета — дати підтримку. Є цілий курс. Щоб діти розуміли, що цей заклад для них є шляхом у подальше життя. Говоримо про прийомних батьків, знімаємо емоційне навантаження», — говорить психолог Олег Прокопенко.

Наступного року центр планує відкриття єдиного в місті відділення підтримки родини — щоб запобігати сімейним кризам на ранніх стадіях. Очікується також створення відділення для немовлят.

Фото прес-служби Дніпровської міськради.