Цього разу нараду щодо реорганізації закладу, на яку запросили протестувальників, зініціював т. в. о. міністра Сергій Шкарлет. До них приєдналися народні депутати Лариса Білозір, Георгій Мазурашу, Богдан Яременко, депутат Київради, член Наглядової ради коледжу Юрій Дідовець, президент Національного комітету спорту інвалідів Валерій Сушкевич та інші. Підсумком зустрічі стало створення робочої групи, яка має дослідити ситуацію, пов’язану з реорганізацією закладу та приєднанням його до Національного університету фізичного виховання та спорту. До групи ввійшли представники МОН, Мінмолодьспорту, Національного Олімпійського комітету України, Олімпійського коледжу, народні депутати, депутати Київради.

Попрацювати робочій групі доведеться чимало. Адже історія з реорганізацією вже доволі довга та скандальна. «В Олімпійському коледжі вважають рішення про реорганізацію банальною спробою рейдерського захоплення території та будівель навчального закладу. Адже коледж розташований на 16 гектарах біля станції метро «Лісова» у Києві. Тут розміщені легкоатлетичний манеж, футбольний, гімнастичний та два фехтувальні зали, п’ять футбольних полів, басейн, стадіони, гуртожитки. Тож у майбутньому цю територію можуть віддати під комерційну забудову», — акцентувала голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариса Білозір на своїй сторінці у Фейбуці. І ці побоювання — небезпідставні. Адже навіть у відповіді на запит «Голосу України» заступник начальника управління — начальник відділу зв’язків із засобами масової інформації МОН Валентин Колєчкін зазначив, що «все майно, в тому числі земельна ділянка, на якій розташований коледж, є державною власністю, розпорядником якої є Міністерство освіти і науки України. Тому МОН встановлює управління майном, в тому числі земельною ділянкою, за Національним університетом фізичного виховання і спорту України, як за університетом, до якого приєднується коледж». Але ж не таємниця, що державна земля, за бажання, доволі легко може опинитися в руках забудовників, і тоді замість навчального закладу тут виростуть багатоповерхівки.

До того ж у профільному міністерстві не приховують, що хоч і «наразі підстави щодо переміщення освітнього процесу із приміщення коледжу — відсутні. Проте можливі ремонтні роботи будівель коледжу, тоді студентів та учнів можуть перемістити у інші приміщення університету». А чи повернуться вони до «відремонтованих» корпусів і спортзалів — невідомо.

Та й чи буде кому повертатися — теж питання. Адже, як розповів голова Первинної профспілки «Профспілкова організація працівників та студентів Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного» Дмитро Несвятипаска, колектив очікує на масові звільнення. Про це ясно йдеться у міністерському наказі № 1149 від 18.09.2020 року: «повідомити Державну службу зайнятості України про заплановане вивільнення працівників». Під документом стоїть підпис тимчасово виконуючого обов’язки міністра Сергія Шкарлета. Тим часом начальник відділу зв’язків зі ЗМІ Валентин Колєчкін трактує слова наказу вже інакше: «словосполучення «повідомити про вивільнення» означає те, що працівників буде звільнено у зв’язку із переведенням». Цікаво, хто краще знає, що написано в наказі МОН — очільник міністерства чи начальник відділу? І яким чином трактує словосполучення «повідомити про вивільнення» власне пан Шкарлет? Тому і є певні сумніви у подальшому поверненні на роботу до вже реорганізованого закладу настільки непокірних викладачів і тренерів.

А поки що у «бунтівному» коледжі не виключають, що до них знову навідається ліквідаційна комісія. І наступні «відвідини», каже Дмитро Несвятипаска, можуть бути жорсткішими за попередні. Тоді, 24 вересня, після сутичок із правоохоронцями голова студентського самоврядування Катерина Жданович опинилася в лікарні зі струсом мозку. Замість того щоб змагатися на чемпіонаті України з боротьби.

Довідка

Олімпійський коледж імені Івана Піддубного — колишнє Республіканське вище училище фізичної культури (створено в 1966 році). При коледжі діє школа-інтернат. Тут діти з 6-го по 11-ті класи програму загальноосвітньої школи поєднують із заняттями спортом (футбол, легка атлетика, спортивна та художня гімнастики, фехтування, синхронне плавання, дзюдо, вільна боротьба, акробатика, бокс, велоспорт, настільний теніс). Після закінчення школи вони мають можливість вступити до коледжу, якщо входять до складу збірної команди України або є переможцями чемпіонатів та першостей України зі спорту, яким займаються. У підготовці і навчанні задіяно 170 викладачів і тренерів.