Розпочавши чергове засідання уряду в режимі онлайн, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зробив акцент на подальших кроках уряду щодо боротьби з коронавірусною хворобою (збільшення ліжко-мість та забезпечення їх киснем, розширення обсягів тестувань) та подякував народним депутатам за ухвалені у вівторок зміни до бюджету, які дають змогу додатково залучити 556 мільйонів гривень на закупівлю лабораторного обладнання, а також за підтримку в першому читанні ще трьох урядових законопроектів — щодо прикордонної співпраці з Польщею, збільшення штрафів за відсутність захисних масок та щодо забезпечення прав людей з інвалідністю.

«Також підтримано законопроекти про держгеокадастр та про державний кордон. Тобто ми бачимо продуктивну співпрацю уряду і Верховної Ради та сподіваємося, що ця співпраця продовжиться під час розгляду в першому читанні проекту Держбюджету на 2021 рік. У понеділок бюджетний комітет підтримав поданий нами кошторис, тож ми закликаємо парламентаріїв ухвалити документ у першому читанні», — сказав він, запевнивши, що під час його підготовки до другого читання буде спільно доопрацьовано низку проблемних питань.

Водночас глава уряду наголосив, що поданий кошторис — це бюджет можливостей, серед ключових пріоритетів якого медицина та освіта. «На медичну систему пропонуємо виділити рекордні 156 мільярдів гривень, що на 27,5 мільярда більше, ніж попереднього року. На освіту теж піде рекордна кількість коштів — 174 мільярди гривень, що на 34 мільярди гривень більше, ніж у 2020 році», — зазначив він.

Серед інших ключових показників Д. Шмигаль виокремив пропоноване зростання розміру мінімальної зарплати з 1 січня наступного року до 6 тисяч гривень, а з 1 липня — до 6,5 тисячі гривень. Фінансування програми «Велике будівництво» має збільшитися на 16 відсотків та становитиме 150 мільярдів гривень, що, зокрема, дасть можливість відремонтувати та побудувати до 7 тисяч кілометрів доріг. «Рекордні 324 мільярди гривень на соціальні виплати, рекордний рівень підтримки бізнесу через програми кредитування — 12 мільярдів гривень. Це все показники того проекту бюджету, який запропоновано підтримати парламенту», — наголосив прем’єр і додав, що днями уряд також представить економічний аудит країни та економічну візію розвитку до 2030 року.

«Це те, чого дуже потребує країна для економічного прориву. У нас амбітна мета та є потенціал для її досягнення», — підкреслив Д. Шмигаль.

Звернувшись до теми ефективності роботи керівників облдержадміністрацій, прем’єр повідомив, що планує погодити укази Президента про звільнення Максима Куцого з посади голови Одеської ОДА, Віталія Федоріва — Івано-Франківської та Романа Грищенка — Сумської ОДА. «Президент неодноразово наголошував, що в нас немає касти недоторканних. І якщо посадовець демонструє неякісну та неефективну роботу, то будуть кадрові зміни», — зауважив прем’єр.

Крім того, уряд призначив Владиславу Магалецьку головою Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів та Ганну Шишман — головою Державного агентства рибного господарства України.

Під час засідання уряд затвердив та подасть до парламенту низку законопроектів. Зокрема, зміни до деяких законів України щодо впорядкування діяльності у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень спрямовано на захист власників нерухомого майна і корпоративних прав від злочинних дій, унаслідок яких майно протиправно переходить під контроль інших осіб.

Законопроектом про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо проведення судово-психіатричної експертизи в адміністративному провадженні) пропонується визначити чіткий порядок та підстави для такої експертизи. До розробки цього документа спонукало рішення ЄСПЛ у справі «Заїченко проти України», в якому суд ухвалив рішення на користь заявника, визнавши, що за цих обставин поміщення особи до психлікарні порушує її законні права.

Також уряд пропонує парламенту ухвалити законопроект про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2021 рік. Загалом для впорядкування передбачених програмою 490 гуртожитків потрібно 1,271 мільярда гривень, з яких понад мільярд мають виділити місцеві бюджети.

Ще один законопроект — про внесення змін до деяких законів України (щодо впорядкування питань, пов’язаних із військовополоненими та інтернованими особами в особливий період) спрямований на виконання нашою державою Женевських конвенцій та протоколів до них щодо поводження з такими особами відповідно до норм міжнародного права.