«Державна компанія «Нафтогаз України» та інші постачальники газу вирахують ціну своїх річних продуктів та запропонують українцям фіксовану ціну», — зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, нагадавши, що восени минулого року десятки тисяч українців уже підписали річні контракти на постачання газу за ціною 4,70 гривні за кубічний метр.

«Такий принцип діє у більшості країн Європи, де люди можуть обирати фіксовану ціну на рік або на місяць», — додав він, підкресливши, що після того, як минулого року в Україні запрацював ринок газу, саме біржа регулює ціни. Щоправда, за словами прем’єра, оскільки на ринку мають місце зловживання, то уряд тимчасово обмежить граничну ціну на газ, щоб окремі компанії, які мають монопольне становище в областях, не завищували ціну та не здійснювали маніпуляцій із цінами в платіжках. «Уряд вирішив зафіксувати верхню межу ціни газу не вище 6,99 гривні за кубічний метр. Це ринок, це ціна газу на ринку, але верхня межа не може перевищувати цю цифру.

Ця ціна діятиме на період карантину або до кінця опалювального сезону, тобто щонайменше до квітня. Далі подивимося, яка буде ситуація. Можливо, ціна піде різко вниз, тоді ми знімемо це обмеження», — сказав Д. Шмигаль, додавши, що очікує на результати перевірки можливого зловживання на ринку газу, що її здійснюють Антимонопольний комітет та профільні міністерства, за наслідками якої буде вжито відповідних заходів.

Також уряд спільно з профільним комітетом Верховної Ради працює над законодавчим врегулюванням питання тарифу на розподіл газу, оскільки він встановлюється місцевими постачальними компаніями й затверджується НКРЕКП. «Ми хочемо, щоб тариф на розподіл був справедливим для всіх людей. Для цього є напрацьовані механізми й законодавці готові таку ініціативу підтримати», — зазначив прем’єр.

На нинішню непрозорість формування тарифу на розподіл природного газу звертають увагу й низка аналітичних центрів. В оприлюдненій ними спільній позиції зауважується, що контроль за діяльністю природних монополістів, якими є облгази, здійснює НКРЕКП. Тим часом, хоч упродовж 2020 року тариф на розподіл природного газу підвищувався тричі, ані оператори газорозподільчих мереж, ані органи державної влади не донесли до членів територіальних громад інформацію щодо потреби у підвищенні цих тарифів. Ще одним елементом, який допоможе формувати справедливий тариф на розподіл природного газу, має стати доступ до інформації про стан мереж, яка сьогодні не є публічною.

На думку в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, після тимчасового встановлення граничної ціни на газ для побутових споживачів у розмірі 6,99 гривні за кубометр потрібно думати над системним розв’язанням проблеми на ринку газу. «Тимчасове рішення Кабміну — це якраз нагода та запас часу, щоб напрацювати таке системне рішення із повноцінним залученням зацікавлених сторін», — зазначив він у Фейсбуці, підкресливши, що складовими такого рішення мають бути зниження неефективного споживання, збільшення власного видобутку газу, розблокування транзиту газу із Середньої Азії та експорту газу незалежними компаніями з Росії, перенесення точок передачі європейським покупцям газпромівського газу, налагодження нормальної біржової торгівлі газом, яка б ефективно регулювалася державою. «На цій біржі, зо-крема, мають бути ліквідні річні продукти, тобто активна торгівля газом з фіксованою річною ціною. Це дасть надійний індикатор ринкової ціни на оптовому ринку України», — сказав Ю. Вітренко.

В.о. міністра енергетики також поділився ідеєю, як захистити вразливих споживачів, що виникла під час спілкування з народними депутатами фракції «Слуга народу». «В Європі є такі варіанти, коли постачальників обирають об’єднання споживачів. У них і більше ринкової сили для того, щоб отримувати кращі умови від постачальників. Крім того, вони можуть для цього виділити професійну людину. В Україні для цього можна використовувати об’єднані територіальні громади. Вони будуть обирати постачальника для тих, хто не хоче або не може це робити самостійно. Це має відбуватися за замовчуванням — якщо ви самостійно не обрали постачальника, за вас це зробить ОТГ. Також це буде стосуватися тих споживачів, чиїм постачальником автоматично став «постачальник останньої надії», зараз це «Нафтогаз України», — пояснив Ю. Вітренко, додавши, що для реалізації цього варіанта якраз і потрібні законодавчі зміни, над якими парламентарії обіцяли попрацювати.