Її авторами є генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Юрій Соболь та власкор «Голосу України» Василь Чепурний.

«Характеризуючи події, автори переконливо розставляють суспільні акценти, розкривають значення церковної проблематики в суперечливому процесі становлення незалежної Української держави, показують політичний союз компартійної верхівки та її владних спадкоємців зі структурами Російської православної церкви, подають численні факти неприхованої українофобії ієрархів Московської церкви, її запеклу протидію становленню Української Помісної церкви», — пише доктор історичних наук Арсен Зінченко.

Книжка показує, що і українська автокефалія, і Томос не з’явилися раптово — за ними напружена, подеколи героїчна праця багатьох вірян. Особливістю видання є й те, що воно має іменний покажчик, який засвічує для історії імена тих людей, котрі ще на початку 90-х років боролися за Українську церкву.

Крім власне самого дослідження, опертого на численні документальні джерела, які досі не були в науковому обігу, видання містить і спогади десяти учасників процесу відродження Української церкви, що надає йому додаткової значущості. Книжка вийшла за бюджетної підтримки книговидання, яке діє в області.

Чернігів.

Фото автора.