Вакцинація — найефективніша зброя у подоланні керованих інфекційних хвороб, які залишаються однією з основних причин інвалідності та смертності населення в усьому світі.

За підрахунками МОЗ, першочергової вакцинації від коронавірусу в Україні потребують приблизно 21 млн людей. В Україні, як і в усьому світі, першими щепитися від коронавірусу мають люди з груп ризику — медичні працівники, військовослужбовці в зоні ООС, люди похилого віку, поліцейські, освітяни, особи з хронічними захворюваннями.

Найближчим часом вакцина проти коронавірусної інфекції надійде й на Житомирщину, де також розпочнеться перший етап імунізації. Про це 1 лютого під час брифінгу в ОДА розповів начальник відділу мобілізаційної роботи та спеціальних питань департаменту охорони здоров’я Сергій Березовський.

Ми вирішили поцікавитись думкою жителів Житомирщини з приводу вакцинації, всіх плюсів та мінусів цієї безплатної процедури, ініційованої урядом.

Віктор Гавриленко, таксист, Коростень:
— Якщо чесно, я не вірю ані вакцинації, ані нашим можновладцям, а надіюсь сам на себе і своє здоров’я. Я звик все життя працювати на себе, тому й маю таку думку. З приводу щеплення нічого поки сказати не можу, бо мови про це було і є багато, а діла поки немає. Вважаю, що поки вакцину належним чином не випробують і не отримають позитивні результати, її робити нам не варто.

Ольга Карпенко, студентка, Коростишів:
— У нашій родині ніхто, на щастя, не хворів на СOVID-19. Чула про ініціативу стосовно вакцинації. Я до цього ставлюся неоднозначно, бо також чула й читала про те, що ще мають опублікувати результати третьої фази клінічних досліджень вакцини, якою планують нас щепити. Тому поки трохи страшнувато.

Олег Гаркавенко, пенсіонер, Овруцький район:
— В Україну завжди все тягнуть із-за кордону. Чому? Невже у нас не можуть науковці розробити дієву й безпечну вакцину? Навіщо викидати такі гроші, коли можна їх залишити у нас, в Україні. Чи це нікому не цікаво? Сам поки не буду вакцинуватись, бо боюсь, а пізніше, коли почнеться процес, побачу, зважу все і проаналізую, можливо, й погоджусь.

Каріна Осипенко, продавчиня, Житомирський район:
— Особисто поки не планую робити щеплення, але знаю знайомих, котрі б цього бажали. Поживемо, як то кажуть, побачимо. Береженого й Бог береже, а чи врятує нас ця вакцинація — не знаю.

Петро Рябой, спортсмен, Житомир:
— У здоровому тілі — здоровий дух, — гласить народна мудрість. Тому вакцинація — це добре, що хоч у такий спосіб про нас турбується держава, але нам усім перш за все необхідно дотримуватися елементарних правил безпеки, рекомендованих медиками. Якщо відчуватиму, що від щеплення є ефект, то неодмінно погоджуся на вакцинацію.

Григорій Кузін, колишній військовий, Ружинський район:
— У нашій родині на СOVID-19 перехворіла дружина і теща, тому вважаю, що коли будуть запроваджувати вакцинацію, нам варто нею скористатися. Оскільки організм ослаблений, то вона не завадить. Але це все після того, коли вакцину остаточно визначать як помічну й дозволять широко використовувати для людей.

Житомирська область.