Роман Лещенко — міністр аграрної політики та продовольства України, Руслан Стефанчук — Перший заступник Голови Верховної Ради України, Катерина Глазкова — виконавчий директор Спілки українських підприємців під час форуму.

Протягом другого дня всеукраїнського форуму «Україна 30» за участі Першого заступника Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука говорили про економічні аспекти коронакризи та план дій уряду з приборкання пандемії. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль поінформував про кроки, які Кабмін робив протягом цього року, і про наміри на майбутнє. Його тези підтримали представники профільних міністерств та місцевих органів влади.

Натомість Руслан Стефанчук наголосив, що на відміну від системи виконавчої влади, парламент залишається єдиним законодавчим органом. У нього немає організацій, на які можна розраховувати в разі чого. «У парламенті формуються обов’язкові акти поведінки для всієї країни, — підкреслив Р. Стефанчук. — Тому все, про що говорять колеги з виконавчої влади, стало можливим тільки тому, що парламент прийняв правильні рішення».

Перший випадок коронавірусу в Україні було діагностовано 3 березня 2020 року. А вже 17 березня було прийнято перший законодавчий акт, який стосувався подолання коронакризи. «Два тижні треба було парламенту, щоб пройти ед-хок всі процедури й сформувати той перший пакет реакції на коронакризу, — зауважив Руслан Стефанчук. — Вважаю, що ми справилися з цим. Хочу сказати, що протягом цього часу було прийнято 20 законодавчих актів та постанов Верховної Ради, спрямованих на різні етапи подолання кризи в державі».

Перший заступник глави законодавчого органу влади підкреслив, що вся діяльність парламенту протягом періоду поширення епідемії спрямовувалася за цим напрямком на чотири основні блоки. Перший — це протидія коронакризі. Йдеться про рішення, які стосувалися продажу масок та антисептичних засобів, дистанційної роботи тощо. Другий блок — нові правила, встановлені для того, щоб боротьба з коронакризою була максимально ефективною. Третій — захист медиків. І останній блок стосувався допомоги економіці. Серед заходів, які належать саме до цього напрямку, Р. Стефанчук особливо важливими назвав прийняття рішення про виплату одноразової допомоги в розмірі восьми тисяч гривень, питання, які стосувалися звільнення від сплати єдиного соціального внеску для фізичних осіб-підприємців і цілу низку інших стимуляторів.

Із 20 законодавчих актів, які приймалися для стабілізації ситуації в умовах пандемії, 12 прийнято конституційною більшістю, зауважив Р. Стефанчук. А також звернув увагу на таке: найшвидше проходження законодавчого акта (від проекту до закону) в парламенті триває місяць. 12 із 20 документів приймалися в режимі ед-хок. А це означає — «вчора внесли, сьогодні прийняли». «Дуже важливо, що над цими рішеннями працювали спільно і парламент, і Кабмін та інші фахівці, які сприяли підготовці необхідних правових механізмів виходу з кризи, — зауважив Перший заступник Голови Верховної Ради. — Чи досконалі всі ці рішення? Безперечно — ні! Тому що, мабуть, світ ніколи не стикався з такою пандемією і десь є якісь огріхи. Питання в тому, як швидко ми готові реагувати». Як приклад він навів ситуацію із законом, в якому внаслідок прикрої помилки виникла неточність, і до переліку громадян, які мають право на додаткові оплати, не потрапили лаборанти. Цю несправедливість народні депутати виправили упродовж тижня.

«Парламент відкритий і, як ніхто інший, розуміє важливість подолання кризи в державі, яку спричинила коронакриза, — резюмував Р. Стефанчук. — Ми готові до співпраці з міністерствами та громадянським суспільством. Готові діяти разом задля того, щоб створити належний законодавчий механізм для подолання наслідків коронакризи».

Фото надано прес-службою Політичної партії «Слуга народу».