Повною мірою вона запрацює з 1 вересня 2024 року, але вже тепер на Дніпропетровщині створили сім академічних ліцеїв на базі санаторних шкіл у Кривому Розі, Дніпрі та Нікополі. Нині вони вибирають профілі та формують педагогічні колективи.

Трансформації підлягають школи-дитячі садки, навчально-виховні комплекси, вечірні (змінні) школи, середні школи I—III рівнів, спеціалізовані школи з поглибленим вивчанням окремих предметів, школи санаторного типу. Саме таких назв більше не буде в освітньому середовищі.

Як розповів директор департаменту освіти і науки ОДА Олексій Полторацький, академічні ліцеї створять і в інших містах області. «У Кривому Розі планують створити 21 академічний ліцей, у Дніпрі — 30. Дітей готуватимуть до вступу у виші. Визначитися із профілем вони мають після 9-го класу», — додав чиновник.

Одна з перших у цьому процесі — санаторна школа-інтернат № 4 у Дніпрі. Тут створено всі умови для навчання та проживання дітей, обладнано мультимедійні класи, працюють кабінети лікувальної фізкультури і фізіотерапії. Після трансформації в академічний ліцей заклад готуватиме майбутніх ІТ-шників.

«Ліцей буде технологічного профілю. Акцент — на інформатиці та програмуванні. У планах — відкрити еколабораторію, кабінет робототехніки, «розумні» теплиці. У нас зможуть вчитися старшокласники з різних куточків області. Нині приїжджають діти з Магдалинівського, Васильківського й Павлоградського районів», — зазначає директор школи Леонід Олефір.

В академічному ліцеї поглиблено вивчатимуть соціально-гуманітарні, природничо-математичні, технологічні предмети. Набиратимуть до нього за конкурсом.

У сусідньому Запоріжжі також ще кілька років тому приєдналися до реалізації нового освітнього законодавства, почавши трансформацію мережі закладів загальної середньої освіти.

«На сьогодні більшість міських освітніх закладів приведені у відповідність із положеннями закону. Багато шкіл уже стали гімназіями нового типу. Розробляємо модель «ліцей», вирішуємо, де і як вони будуть розташовані. Всі заклади цього типу укладають договори з вишами, а також професійно-технічними закладами, бо багато хто із випускників продовжить у них навчання», — розповів директор департаменту освіти і науки Запорізької міськради Станіслав Романчук.

У Запоріжжі функціонують 118 закладів загальної середньої освіти (з урахуванням школи № 53, яка нині капітально ремонтується). Уже змінені найменування 25 закладів загальної середньої освіти: 15 стали гімназіями, 5 — початковими школами, ще 5 — ліцеями. Опрацьовується питання про приведення 13 закладів загальної середньої освіти до типу «гімназія», 5 — до типу «ліцей» і 1 — до типу «початкова школа», а також створення двох самостійних початкових шкіл на базі структурних підрозділів ліцеїв № 34 і № 23.

Днями члени профільної комісії міськради вирішили відвідати ці заклади — особливо ті, які стосуються старшої профільної школи. «Необхідно переконатися у відповідності матеріальної бази, кадрового складу та технічних можливостей, а також наповнюваності. Тоді зможемо аргументовано обстоювати свою позицію — позицію районів, у яких ці школи залишаються працювати», — заявив депутат міськради Володимир Полухін.

Як розповіли в міськраді, трансформація триватиме й наступного року. Загалом у Запоріжжі працюватимуть 123 заклади загальної середньої освіти комунальної форми власності, зокрема 11 початкових шкіл, 86 гімназій і 26 ліцеїв, серед яких чотири планують здійснювати освітню діяльність на підставі міжнародних договорів.

Довідково

Згідно із Законом України «Про середню освіту» вся система загальної середньої освіти має бути розділена на три рівні: початкова школа — здобуття початкової освіти (1—4-ті класи), гімназія — здобуття базової середньої освіти (5—9-ті класи), ліцей — здобуття профільної середньої освіти (10—12-ті класи).

Дніпро — Запоріжжя.

Фото з відкритих джерел.