Щоб реформа почала працювати, необхідно змінити законодавство відповідно до світових стандартів. Що раніше депутати ухвалять усі законопроекти, то швидше ОПК України інтегрується у світовий ринок. Про це заявив під час брифінгу генеральний директор ДК «Укроборонпром» Юрій Гусєв.

«Парламент 29 січня 2021 року ухвалив у першому читанні законопроект № 3822 «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності», необхідний для реорганізації держконцерну. Ми очікуємо, що ухвалення цього закону відбудеться до кінця квітня, і до кінця червня ми плануємо забезпечити трансформацію та ліквідацію «Укроборонпрому» і створення двох холдингів — «Оборонні системи України» і «Аерокосмічні системи України», — зазначив він.

За його словами, до «Оборонних систем України» ввійде шість підхолдингів — бронетанкова техніка (13 підприємств), радарні системи (10), спецхімія і боєприпаси (7+1), високоточна зброя (15) та авіаремонт (7). Вони займатимуться реалізацією проектів, потрібних для виконання державного оборонного замовлення та розширення присутності вітчизняних підприємств на зарубіжних ринках. «Антонов», «Авіадвигунобудування» і «Ракетно-космічний центр «Південний» увійдуть до складу другого холдингу — «Аерокосмічні системи України». Решту підприємств держконцерну, які вже не виробляють оборонну продукцію, передадуть (щодо 19 вже ухвалено рішення Кабміну) Фонду держмайна на продаж.

Також Ю. Гусєв поінформував, що сьогодні «Укроборонпром» має попередні домовленості з Індією щодо співпраці в оборонній галузі та укладення контрактів на суму понад 100 доларів США. «Є підтверджені домовленості і підписано двосторонні документи. Це поки що не контракти, але це проекти, які ми маємо розвивати разом із партнерами з Індії», — сказав він.

Своєю чергою присутній на заході перший заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Валерій Іващенко повідомив, що Міністерство оборони ініціювало розгляд питання стосовно подальшої долі недобудованого ракетного крейсера «Україна».

За його словами, розглядається декілька варіантів, що може бути з кораблем. Зокрема, варіант демілітарізації судна. Однак він не є економічно доцільним. Адже кошти, які можна буде отримати від реалізації окремих частин корабля, не перекриють витрати на демонтаж та утилізацію. На думку чиновника, водночас подальше утримування крейсера на Миколаївському суднобудівному заводі також призводить до значних фінансових втрат, а вивести корабель із заводу можливо лише після проведення днопоглиблювальних робіт.

«Найдоцільніше було б після ґрунтовної роботи фахівців із залученням концерну «Укроборонпром» і Міністерства оборони, передусім Військово-морських сил, прийняти рішення стосовно того, що з цього крейсера можна використати в інтересах Військово-морських сил, що потрібно демонтувати, провести оцінку технічного стану та тих робіт, які слід здійснити, щоб ставити питання про його подальшу реалізацію», — сказав він.

Нагадаємо, виповнилося вже 30 років відтоді, як ракетний крейсер «Україна» було спущено на воду в акваторії Миколаївського суднобудівного заводу. За цей час на 95 відсотків добудований бойовий корабель так і залишився нікому не потрібний. Проблема, яка щорічно витягує з державного бюджету великі кошти, досі не розв’язана. На думку більшості експертів, нині цей корабель у ролі бойової одиниці нашій країні не потрібен. Адже у нього застаріле озброєння й обладнання. І порізати його на металобрухт не можуть, і з демілітаризацією ніяк не складається...

Дослівно

Олександр ЗАВІТНЕВИЧ, голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки:
«Трансформація «Укроборонпрому» — дуже важлива частина початих нами ще півтора року тому реформ. Усі ми чудово знаємо наше квазіміністерство «Укроборонпром» — скільки там підприємств, їх кількість, кількість майна, фондів. І всі ми розуміємо, як важко трансформувати це, коли є приклади підприємств, які по 20 років нічого не виготовляють. Тому законопроект № 3822 (наразі документ очікує на внесення поправок до другого читання. — Авт.) дуже важливий для країни».