Лідерами антирейтингу з добового приросту хворих на COVID-19 є Івано-Франківська (515), Вінницька (328), Житомирська (285), Львівська (279) та Чернівецька (259) області. Зокрема, захворіли 216 дітей та 78 медпрацівників. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«За добу госпіталізовано 1 443 пацієнти, водночас одужали 1 353 особи. Летальних випадків зареєстровано 53. Лідерами за кількістю нових летальних випадків стали Запорізька та Житомирська області — там за добу померло 12 і 10 осіб відповідно. Лабораторії зробили 20 183 тести: із них 13 513 — методом ПЛР та 2 465 — методом ІФА. Також провели 4 205 експрес-тестів на антиген до вірусу. За весь час в Україні зроблено 6,7 млн ПЛР-тестів», — зазначив він на своїй сторінці у Фейсбуці.

Нагадаємо, що з 24 лютого країна повертається до адаптивного карантину. Регіони пропонують поділяти на зелену, жовту, помаранчеву та червону зони, у яких обмеження залежатимуть від епідемічної ситуації. Утім, в Івано-Франківській області вже з понеділка запровадили червону зону. Жорсткі обмеження діятимуть щонайменше тиждень — до 28 лютого, пояснив ЗМІ міський голова Руслан Марцінків. За його словами, заборонено масові розважальні, релігійні заходи, не працюватимуть ресторани, але їздитиме громадський транспорт. Частину школярів відправлено на дистанційне навчання. «Таке рішення ухвалили на засіданні Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за участю головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка і міністра охорони здоров’я», — повідомив він.

Тут ситуація найгірша в країні — кількість хворих за місяць збільшилася вчетверо. Мобільний госпіталь ДСНС було навіть розгорнуто на території Богородчанської центральної районної лікарні. Однак пацієнтів уже розвозять по лікарнях Тернопільської та Чернівецької областей. Але й там ситуація поступово погіршується.

Загалом в області розгорнули роботу 16 карантинних блокпостів, повідомляє поліція Івано-Франківської області. «На контрольно-пропускних пунктах правоохоронці та медики здійснюють контроль за дотриманням карантинних обмежень у сфері пасажирських перевезень, проводять температурний скринінг громадянам та за необхідності перевіряють документи. У разі виявлення ознак захворювання людей спрямовуватимуть до медичних закладів», — зазначили в секторі комунікації поліції Івано-Франківщини.

У Закарпатській та Чернівецькій областях також спалах COVID-19. Як і на Прикарпатті, там кількість нових госпіталізованих переважає кількість виписаних на 30—50%. Як зазначив днями голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук, таке велике навантаження на медичну систему області — це вперше. «Якщо раніше це була завантаженість на 50%, але від загальної кількості ліжок (900), то тепер ми маємо понад 50% від загальної кількості — 1 700 ліжок, які ми виділили для лікування коронавірусної хвороби», — сказав він.