ТЕЦ побудована 70 років тому та перебуває у власності держави й уже давно є головним болем одеської міської ради, регіонального відділення ФДМУ, а головне — її доля хвилює 300 тисяч одеситів, які проживають у центральній частині міста й одержують тепло у квартири від енергії (електрика та тепло),  що її виробляє підприємство.

Трохи історії. Першу чергу Одеської ТЕЦ було введено в експлуатацію 1950 року. Передбачалося, що в 80-ті роки теплоцентраль «піде на пенсію» й її замінить нова атомна електростанція, що її хотіли будувати неподалік від Теплодара — міста, яке звели саме для співробітників Одеської атомної станції. Однак після аварії на ЧАЕС запланований проект заморозили, а існуючі конструкції були перепрофільовані: на їхній базі створили ТЕЦ, що обслуговує сам Теплодар.

До 90-х років технічний стан Одеської ТЕЦ виявився неабияк зношеним, а за роки незалежності України ситуація ще більше погіршилася — агрегати вичерпали свій термін служби й уже давно перебувають у жалюгідному й головне — небезпечному для життя людей стані. 2016 року ТЕЦ було оголошено банкрутом.

На модернізацію коштів не вистачає

Нині підприємство перебуває у власності держави. За 70 років на ТЕЦ не було проведено жодного капітального відновлення, не проводилися модернізація та не впроваджувалися нові технології. Чому? Традиційна відповідь на традиційне питання — грошей немає, й коли з’являться — невідомо.

Десятки разів Одеська міська рада зверталася до Кабінету Міністрів із проханням про передачу ТЕЦ у комунальну власність. Міськрада гарантувала й капітальний ремонт, і заміну застарілого обладнання, і впровадження новітніх технологій.

Експерти, зокрема й закордонні фахівці, вважають, що підприємство має критичне значення для міста, адже альтернативного джерела опалення для центральної частини просто немає.

Технічні проблеми ТЕЦ стали соціальними. Річ у тому, що останнім часом Одеса стала містом-заручником ситуації, що склалася через величезні борги населення за газ перед ТЕЦ. Для того щоб у майбутньому уникнути відключення ТЕЦ через відсутність палива, потрібно мати важелі впливу на ситуацію. Для цього підприємство має бути під контролем міста — це аксіома, яка сьогодні не викликає сумніву ні в кого в Одесі.

Певна річ, приймати ТЭЦ на баланс міста треба лише на певних умовах. По-перше, потрібно припинити справу про банкрутство. І тільки після того, як держава проведе процедуру щодо списання заборгованості, що нагромадилася (загалом борг перед НАК «Нафтогаз України» становить більш як 1,8 мільярда гривень, з яких поточний борг станом на вересень — майже 689 мільйонів гривень і заборгованість перед десятком кредиторів у рамках справи про банкрутство — більше мільярда гривень), передати його в управління місту.

Почало мерехтіти світло в кінці тунелю?

У ФДМУ, говорячи про долю Одеської ТЕЦ, налаштовані оптимістично. Там уважають, що модернізація теплоелектроцентралі обов’язково відбудеться. Вона дасть можливість підвищити інвестиційну привабливість ТЕЦ, причому інвестори можуть зацікавитися купівлею централі навіть на стадії проектування майбутньої реконструкції. Іншими словами, коли побачать, на які показники вона може вийти в майбутньому.

На сьогодні підприємство не викликає інтересу в потенційних покупців через важке фінансове становище, низьку енергоефективність і безнадійно застаріле обладнання, зізнаються чиновники.

Вартість модернізації становить 2 млрд 145 млн гривень зі строком окупності чотири роки після введення в експлуатацію. Реконструкція повинна завершитися протягом двох років.

Існуючий головний корпус і трубу збережуть. Також планується побудувати новий корпус і трубу діаметром 4,5 м і заввишки 45 метрів.

«Зазначений варіант передбачає проведення робіт з реконструкції існуючих парових енергетичних котлоагрегатів з метою впровадження системи автоматичного управління та зниження викидів оксидів азоту до 100 мг/м3, модернізацію систем регулювання турбін із впровадженням систем автоматичного регулювання, встановлення блоку парогазової установки електричною потужністю до 80 Мвт у складі газової турбіни, котла-утилізатора та парової турбіни», — повідомляють у ФДМУ.

Чиновники очікують, що модернізація дасть змогу підприємству стати конкурентоспроможним на ринку.

Аргументи міської ради

Незважаючи на тривалий термін експлуатації станції та спричинені цим погіршені техніко-економічні характеристики, Одеська міська рада націлена на збереження працездатності ТЕЦ як джерела теплової й електричної енергії.

Позиція депутатів міськради однозначна — необхідна реконструкція або будівництво нової станції комбінованого виробництва енергії на базі існуючої ТЕЦ електричної потужністю до 200—500 МВт. Усе це можливо здійснити тільки за участю стратегічних інвесторів.

На сьогодні існує чимало варіантів і концепцій, як розвивати саме Одеську ТЕЦ. Наприклад, можна використовувати частково альтернативні природному газу технології, можна розглянути варіант переходу на вугілля, при цьому зі збереженням для міста екологічно чистого виробництва (мається на увазі не пряме спалювання вугілля, бо для курортного міста це в принципі неприйнятно). Крім цього, можливий варіант технології з використанням спалювання сміття.

Проробляється майже 12 варіантів — від будівництва сміттєпереробного заводу до будівництва вугільної станції або сучасної газової станції. Тут бували представники провідних у галузі розробки обладнання компаній Siemens, General Electric», — згадує наш співрозмовник.

Експерти вважають, що для Одеської ТЕЦ все-таки краще провести часткову модернізацію обладнання з установленням сучасних систем регулювання автоматики, заміною певних конструктивних елементів, зі збереженням її роботи на технології газу з можливим встановленням додаткових потужностей для альтернативного палива.

Більша частина боргу ТЕЦ перед компанією «Нафтогаз» за постачання її основного палива — газу — у квітні 2018 року становила майже 189 млн гривень.

При цьому головним боржником Одеської ТЕЦ виявляється комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси» (ТМО).

ІЗ КП «ТМО» цікава історія. Воно надає послуги населенню за відчутну плату. Рахунки за опалення в багатьох у місті забирають третину, а то й половину доходу. Але керівники КП «ТМО» бачать підприємство строго збитковим — у зв’язку з економічно необґрунтованими тарифами на тепло. І тому «ТМО» внесено рішенням міськради в список таких, що потребують постійної фінансової підтримки.

Департамент фінансів міськради час від часу нагадує, що погашення боргів КП «ТМО» за рахунок міста проблеми не розв’яже. У департаменті міського господарства погоджуються та запевняють, що дуже активно працюють із боржниками. Тим часом заборгованість споживачів продовжує зростати (уже понад 800 млн гривень). А рішення ухвалюється колишнє: влити в ТЕЦ і КП «ТМО» чергові сотні мільйонів.

Актуальний коментар

СЕРГІЙ ГРИНЕВЕЦЬКИЙ, голова Одеської обласної державної адміністрації:

«...Теплоелектроцентраль в Одесі необхідно передати в комунальну власність. Керівництво регіону готове всіма силами допомагати місту в цьому питанні. ТЕЦ потребує комплексної реконструкції через зношеність обладнання та спричинені внаслідок цього великі втрати тепла.

ККД у ТЕЦ, як у паровоза... А забезпечує вона теплом понад третину населення Одеси — увесь центр міста».
Одеса.

Тим часом

Наглядова рада АТ «Одеська ТЕЦ» відсторонила виконувача обов’язків генерального директора підприємства Анатолія Козлова та призначила в. о. голови підприємства Івана Донченка.

Як повідомляє прес-служба Фонду державного майна, Донченко раніше обіймав посаду заступника керівника компанії й 15 січня переміг у конкурсі на посаду директора АТ «Одеська ТЕЦ».

«Процедура офіційного призначення Івана Донченка, яка передбачає низку погоджень, поки триває. Відсторонення Анатолія Козлова здійснено на час проведення службового розслідування щодо можливого перешкоджання призначенню на посаду нового керівника підприємства та можливого порушення правил організації охорони об’єктів енергетики», — зазначається в повідомленні ФДМ.

Нагадаємо, пакет акцій розміром 99,9895% статутного капіталу АТ «Одеська ТЕЦ» належить державі та включений до переліку об’єктів приватизації. Одеська ТЕЦ перебуває в управлінні Фонду державного майна.

Фото: Wikipedia.org