Тобто виготовлену з глини посудину, яка зовнішнім виглядом нагадує щось середнє між глечиком і амфорою.

Її уламки працівники археологічної експедиції Інституту археології НАН України під керівництвом кандидата історичних наук Дениса Гречка виявили минулого літа під час розкопок на некрополі «Скоробір» у західній окрузі Більського городища. Там в одному з поховань ранньоскіфського часу, попри пізніші пограбування об’єкта, збереглися деякі цікаві знахідки. Датована орієнтовно першою половиною шостого століття до нашої ери ліпна чорнолискована корчага привернула увагу археологів передовсім як типовий зразок місцевого ліпного посуду тієї доби.

Саме такі ємності для зберігання зерна, інших сипучих продуктів чи рідин виготовляли скіфи, котрі понад два з половиною тисячоліття тому жили на території Західного укріплення Більського городища. Цей атрибут земного життя вони, найвірогідніше, поклали на місце вічного спочинку земляка, котрий мав досить високий соціальний статус. Однак при подальшому руйнуванні перекриття могили з березових дощок корчага також розкололася й розпалася на друзки...

Археологи дбайливо зібрали ті уламки, а потім реставратор заповідника Анатолій Штанько з особливою скрупульозністю відновив скіфську посудину з 79 окремих фрагментів! Тож відтворена, як то кажуть, у всій красі ліпна чорнолискована корчага поповнила фонди історико-культурного заповідника «Більськ». Його працівники сподіваються на те, що невдовзі вона милуватиме око всіх шанувальників нашої минувшини у майбутньому музеї заповідника, який започатковують саме в селі Більськ.

Фото з сайту історико-культурного заповідника «Більськ».