Автобуси, маршрутки курсують тут дуже часто, то дістатись до Сарн не становить труднощів. Тож чимало мешканців цього великого поліського села з населенням трохи більше 4,1 тисячі чоловік їздять на роботу до райцентру.

Їздять на роботу у Сарни, як з’ясувалось пізніше, і жительки Немович Алла Пацьола та її сестра Оксана Никонорова, яких я зустріла на окраїні Немович (на знімку). Вони саме поверталися з лісу, вели велосипеди.

— Сьогодні у нас вихідний, то вирішили поїхати подихати свіжим повітрям до соснового лісу, тим паче, що і їй після хвороби воно дуже потрібне, — киває на Катрусю, доньку Оксани, Алла Пацьола. — Ми обидві медики: я — лаборант, Оксана — медсестра, багато часу на роботі, то ось такі моменти зустрічі з природою тільки на користь здоров’ю.

Жінки розповіли, що Сарненська ЦРЛ, де вони працюють, однією з перших на Рівненщині трохи більше року тому прийняла інфікованих коронавірусом мешканців села Тинне їхньої же Немовицької сільради. Відтоді медики щодня рятують людські життя. Радіють кожному одужанню, а також тому, що лікарня матиме свою ПЛР-лабораторію...

Потім перейшли до іншої теми — розповіли про село, його проблеми. Воно велике, охайне. Має всю необхідну інфраструктуру: пошту, аптеку, Центр первинної медико-санітарної допомоги, майже тридцять торгових точок тощо.

— Ось наша пекарня, — показують на чепурне, обсаджене туями приміщення над трасою. — Тут печуть хліб, булочки, торти. І не лише для наших сіл... А он там — промислова зона: два заводи з виготовлення пелетів, які здебільшого експортують за кордон, птахоферма «Журавушка»... Односельчани там працевлаштувались, але ще чимало, як ми, їздять на роботу у Сарни.

Далі медики перейшли до болючої теми — дитсадка. Його у селі, де чимало багатодітних сімей, фактично нема. Діє лише одна група для 18 дітей.

— Я своїх трьох дітей возила в дитсадок у сусіднє село Катеринівку, — розповідає багатодітна мама Оксана Никонорова. — Нині вони уже майже дорослі, а дитсадка як не було, так і немає у Немовичах. Тому немовицьких дітей возять хто у

Сарни, а хто в Катеринівку.

Що жінки добре поінформовані про проблеми села, підтвердив і Немовицький сільський голова Олександр Трохимець (на знімку). Тільки додав, що у села громади зайшов і успішно працює, крім згаданих, ще й «Немовичі-Агро», орендуючи та обробляючи у людей земельні паї.

— У Немовичах є школа, де навчається 643 учнів, є й чимало дошкільнят, які заслуговують на дитсадок, — розповідає немовицький сільський голова Олександр Трохимець. — Нині під початкові класи реконструюють приміщення, а вивільнене можна буде використати під дитсадок.

— Є у Немовичах Центр первинної медико-санітарної допомоги, де працює два сімейні лікарі, але у них немає транспорту, яким би їздили на виклики. Тому ми подали на грант проект, за яким сподіваємось отримати автомобіль для медиків, — ділиться намірами сільський голова.

У Немовичах вражають нові сучасні житлові масиви, що виростають поближче до траси: будинки добротні, змагаються у красі. Місцевих забудовників і зараз багато, але їх стане ще більше. Адже тут не проти звести домівку навіть мешканці райцентру Сарни. Вони й наганяють ціни на ділянки під забудову. Тож дехто з місцевих вдається до хитрощів: бере собі ділянку під будівництво, а потім продає її тим же городянам за чималенькі гроші (місцеві неофіційно називали цифру п’ять тисяч доларів). Клієнти завжди є, бо від Немовичів до Сарн — рукою подати.

Фото автора.