Карта епідеміологічного зонування поступово змінюється. Чернівецька область найближчими днями вийде з червоного рівня епіднебезпеки. Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці головний санітарний лікар МОЗ Віктор Ляшко. Він нагадав: це третя область, після Івано-Франківської та Закарпатської, яка може перейти в жовту зону. Чиновник упевнений, що це є результатом впровадження вчасних та ефективних заходів адаптивного карантину. «Крім цього, нині бачимо стабільне поліпшення у Львівській області і сподіваємося її побачити на жовтому рівні епіднебезпеки вже наступного тижня», — додав Ляшко.

А от у столиці говорити про поліпшення ситуації поки що рано. Рішення про ослаблення суворих обмежень або про продовження їх дії влада ухвалюватиме, враховуючи динаміку захворюваності й заповненості ліжок у лікарнях столиці — передусім обладнаних подачею кисню. Про це вчора під час онлайн-брифінгу заявив голова КМДА Віталій Кличко.

Він зазначив, що тепер багато що залежить від дотримання киянами правил карантину. За словами Кличка, міська влада готує додаткові протиепідемічні заходи й норми до Великодніх свят, щоб уникнути «інфекційного вибуху» у столиці.

Тим часом у країні триває протиковідна імунізація. Сьогодні, 17 квітня, 29,5 тисячі доз вакцини компанії Pfizer, перша партія якої вчора прибула в Україну в рамках ініціативи COVAX, відправлять в обласні центри. У МОЗ запевняють: 18 квітня почнуть робити щеплення цією вакциною в будинках престарілих. Мовляв, саме для цієї категорії українців були заплановані перші партії препарату.