Серед ключових тем для обговорення під час форуму — «Інвестиційна політика та розвиток регіонів як пріоритети економічного зростання держави».

Це перший із шести інвестиційних заходів, які відбуватимуться по всій Україні. П’ять із них будуть регіональними. Фінальний — відбудеться у грудні в Києві. До слова, захід транслювався на 40 країн.

Дніпро для старту такої масштабної кампанії обрано не випадково, адже Дніпропетровщина — лідер за іноземними інвестиціями, зауважив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Торкнувшись безпосередньо покращення інвестиційного клімату, прем’єр зауважив, що потенційні інвестори під час численних зустрічей постійно наголошують на недосконалій судовій системі. «Це те, чим ми займаємось з Президентом, його Офісом, міжнародними партнерами, але це те, що займе певний час і це велика глобальна реформа, яка відбувається у нашій державі», — наголосив він, додавши, що у країні триває також реформа фіскальних органів: митниці, податкової, утворено Бюро економічної безпеки, реформуються силові органи, які більше не влаштовуватимуть «маски-шоу».

Щодо реформи митниці, стосовно якої багато скарг, особливо з боку білого бізнесу, прем’єр зауважив, що нині вибудовується ризико-орієнтована система, щоб білий бізнес проходив митницю за хвилини. Вибудовується також система нового кадрового забезпечення.

«Звичайно, наскрізно через усе це проходить діджиталізація. Максимально прибираються чиновники, контролери», — зауважив Денис Шмигаль, назвавши діджиталізацію одним із інструментів боротьби з корупцією.

Торкнувся глава уряду й теми приватно-державного партнерства, приватизації та інших реформ, які дадуть інвесторам нові можливості, яких до цього часу не було. А також доступного кредитування через державні портфельні гарантії, через створення відповідних фондів. «Нині реалізовується ідея Президента про створення Національного інвестиційного фонду», — повідомив глава уряду та висловив упевненість, що до кінця нинішнього року цей інструмент ефективно запрацює і дасть хороші та якісні результати.

Водночас він повідомив, що вже наступного тижня буде підписано меморандум із Європейським банком реконструкції та розвитку, Американською торговою палатою і USAID про розвиток та закупівлі. «Там доволі значні гроші передбачено для клірингової системи для розвитку фондового ринку в Україні», — наголосив Д. Шмигаль, додавши, що наповнювати фондовий ринок можна буде за допомогою низки інструментів, у тому числі йдеться про запровадження накопичувальної пенсійної системи, щодо якої вже є готовий законопроект, узгоджений із парламентським профільним комітетом.

За словами прем’єра, ухвалення такого законопроекту дасть країні інвестиційний ресурс у розмірі орієнтовно до 50 млрд доларів США.

Крім того, у рамках робочої поїздки Прем’єр-міністр ознайомиться з перебігом будівництва ділянки дороги Південного обходу міста Дніпра та басейну спортивного комплексу «Слобожанський», з роботою комунального некомерційного підприємства Дніпровської міської ради «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги» та підприємства «Флайт Контрол».

Вл. інф.